A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának átalakítása

A szentesi Horváth Mihály Gimnáziumban működő, több ismert színész által is látogatott drámatagozat jövője bizonytalanná vált, miután az intézmény vezetése átalakításokat jelentett be, amelyek részletei még nem ismertek.

A gimnázium drámatagozatának átalakításáról a diákok és szülők csak hetekkel a döntés után értesültek, és a változások részletei még mindig homályban maradnak. A drámatagozat, ahol olyan neves művészek tanultak, mint Alföldi Róbert vagy Szőke András, korábban is többször került helyi politikai befolyásolás alá.

A szülők május közepén szembesültek azzal, hogy a Keleti István művészeti képző nem hosszabbít szerződést a gimnáziummal, és a drámaoktatást a Lajtha Iskola veszi át, amelynek profilja eddig a zeneoktatás volt.

A szülői értekezleten nem kaptak választ kérdéseikre, és több meghívott, köztük a hódmezővásárhelyi tankerületi vezető és a zeneiskola igazgatója nem jelent meg, így a diákok és szülők számos kérdéssel maradtak.

A drámatagozat korábbi működését emelt óraszámú speciális képzés jellemzte, amelyet a Keleti művészeti iskola óraadói vezettek, és a gimnázium termet is biztosított a képzéshez. A terembérletet már felmondták, de az oktatás szervezésének részletei még ismeretlenek.

A Hódmezővásárhelyi Tankerület korábbi elnöke, Balázs József 2020-ban utólag módosította a gimnázium felvételi feltételeit, ami későbbi visszakozáshoz vezetett.

Az iskola igazgatója, aki a Fidesz-KDNP jelöltje volt a helyi közgyűlésben, leváltotta a drámatagozat vezetőjét, aki részt vett a tanársztrájkokban. Az új vezető, Matos Ibolya, a státusztörvény bevezetése miatt mondott fel, és későbbi megtorlásként nem hívták meg a korábbi osztályának ballagására. A drámatagozat élére azóta nem neveztek ki új vezetőt.

A szülők levelet küldtek a tankerület vezetőjének a drámatagozat jövőjével kapcsolatban, de választ még nem kaptak. A HMG igazgatónője szerint a tagozat átalakítása történik, és a 29 felvett diák nyugodtan készülhet a következő tanévre.

A térség országgyűlési képviselője, a DK-s Varga Ferenc nyílt levelet írt az igazgatónőnek és kérdéssel fordult a Belügyminisztériumhoz.