Meglepő választ adott a svájci parlament Strasbourgnak klímaügyben

Elutasította a svájci parlament szerdán a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) azt a döntését, amelyben a nemzetközi testület arra szólította fel Svájcot, hogy tegyen többet a globális felmelegedés ellen.

A Nyugdíjasok Klímaklubja, amely mintegy kétezer nyugdíjas svájci nőből áll, tavaly tavasszal indított pert a strasbourgi emberi jogi bíróságon. Azt állították, hogy a svájci kormányzat éghajlatváltozás elleni politikája sérti az élethez és egészséghez való jogukat, és az eljárás célja az volt, hogy a bíróság kötelezze Bernt az üvegházhatású gázok kibocsátásának fokozottabb csökkentésére − közölte az MTI.

Az EJEB áprilisban hozott ítéletet az ügyben, megállapítva, hogy Svájc nem tett eleget az éghajlatváltozással kapcsolatos nemzetközi egyezmény szerinti kötelezettségeinek, és megsértette a panaszosok emberi jogait. Ez volt az első eset, hogy a bíróság a globális felmelegedést érintő ügyben döntött, és mivel a döntés kötelező érvényű, komoly jelentősége is volt, hiszen potenciálisan 46 európai országban vezethet jogi változáshoz.

A svájci parlament alsóháza szerdán - követve a felsőház korábbi intézkedését - 111 igen szavazattal, 72 ellenszavazat mellett fogadott el egy indítványt, amelyben bírálták a strasbourgi bíróság "igazságszolgáltatói aktivizmusát". Az elfogadott dokumentum, amely nem kötelezi a svájci kormányt semmilyen lépésre, kijelenti, hogy Svájc már így is eleget tesz az éghajlatváltozás elleni küzdelemben, és nincs szükség további intézkedésekre. A képviselők a vitában elítélték az EJEB beavatkozását Svájc ügyeibe, és tévesnek minősítették a bíróság határozatát. A legnagyobb parlamenti párt, a Svájci Néppárt (SVP) egyik képviselője a vita során megjegyezte, hogy a nyugdíjas hölgyek azért indítottak eljárást, mert nyaranta egy kicsit túl melegük van, utalva arra, hogy a felperes nők csoportja azzal érvelt az EJEB előtt, hogy a kormány elégtelen intézkedései miatt nagyobb a kockázata annak, hogy idős emberek meghalnak a hőhullámok idején.

A szerdai szavazás idején a parlament előtt klímatüntetők demonstráltak, hangot adva megdöbbenésüknek és aggodalmuknak. Isabela Keuschnigg, a London School of Economics kutatója szerint, ha a svájci kormány nem hajlandó az EJEB határozatát végrehajtani, azzal aggasztó precedenst teremt, amely aláássa a demokratikus kormányzás feletti jogi felügyeletet. Ezzel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy számos kutatás is bizonyítja a bolygó példátlan mértékű melegedését. Az óceánok hőmérsékleti rekordja az elmúlt évben minden nap megdőlt, és 2023-ban a légköri hőmérséklet is minden hónapban magasabb volt, mint korábban bármikor.