A nyugdíjmegtakarítások csapdája: kevés lehet a minimális befizetés

A Bankmonitor szakértői szerint a nyugdíjmegtakarítások terén gyakori hiba, hogy az emberek csak a lehető legkisebb összeget fizetik be, ami hosszú távon nem vezet kielégítő eredményre.

Sokan döntenek úgy, hogy havi 5-10 ezer forintot tesznek félre nyugdíj-előtakarékosság céljából. Azonban a szakértők figyelmeztetnek: ezek az összegek nem elegendőek a megfelelő nyugdíj-előtakarékossági cél eléréséhez. Az önkéntes nyugdíjpénztárak és a nyugdíjbiztosítások esetében a minimális befizetések gyakran 8-10 ezer forint körül mozognak, amivel több mint 1,5 millió magyar ember próbálja biztosítani idős korát.

A Bankmonitor elemzése szerint azonban a minimális összegek befizetése önbecsapás lehet. Egy 40 éves személy esetében például a havi 10 ezer forintos befizetés 65 éves korra körülbelül 3,1 millió forintos megtakarítást eredményezhet, ami hasonlatos a Magyar Nemzeti Bank adataihoz, melyek szerint a 60 évnél idősebb önkéntes nyugdíjpénztári tagok átlagosan 2,5 millió forinttal rendelkeznek.

A KSH adatai szerint a nyugdíjkorhatárt elérő magyarok várható élettartama jelentős, ami azt jelenti, hogy a fent említett összegek gyorsan elolvadhatnak. Ha például a 3 millió forintot 20 évre osztjuk el, akkor havi 12-13 ezer forintos kiegészítést jelent az állami nyugdíj mellett, ami jelenleg havi átlagban 232 ezer forint. Ez a kiegészítés csupán havi 245 ezer forintra emeli az összjövedelmet.

A Bankmonitor számításai szerint, ha valaki 15 millió forintos megtakarítást szeretne elérni nyugdíjba vonulásáig, akkor az életkora függvényében a következő havi befizetéseket kellene megvalósítania:

  • 25 évesen kezdve: havi 22 ezer Ft;
  • 30 évesen kezdve: havi 26 ezer Ft;
  • 35 évesen kezdve: havi 31 ezer Ft;
  • 40 évesen kezdve: havi 39 ezer Ft;
  • 45 évesen kezdve: havi 49 ezer Ft;
  • 50 évesen kezdve: havi 67 ezer Ft.

Ezek az összegek már jelentősen hozzájárulhatnak az időskori anyagi biztonsághoz. A Bankmonitor azt javasolja, hogy a kezdeti kis összegek mellett idővel érdemes növelni a befizetéseket, hogy a megtakarítások valóban hatékonyak legyenek.