A magyarok egyre idősebb használt autókat vásárolnak

A Használtautó.hu adatai szerint a magyar vásárlók által keresett használt autók átlagéletkora 10 év, azonban a telefonos érdeklődések alapján a 18 éves járművek a legnépszerűbbek. A KSH adatai is azt mutatják, hogy a magyar gépkocsiállomány átlagéletkora 2024 második negyedévére már majdnem 16 évre emelkedett.

A magyarországi használtautó-piacon a potenciális vevők leginkább a 18 éves járművek iránt mutatnak érdeklődést, amit a 16, 17 és 19 éves autók követnek. Ez a tendencia a Használtautó.hu telefonos megkereséseinek számából is kiolvasható. Tavaly még a 16 éves autók vezették a megkeresések toplistáját, de 2023 után a 19 éves autók is „odaértek” a toplistára.

A használt autók árának jelentős emelkedése 2022-ben arra kényszerítette a vásárlókat, hogy idősebb, pénztárcabarát modelleket keressenek. Ez a folyamat természetesen hatással volt a hazai autóállomány átlagéletkorára is.

Lőcsei Dániel, a Használtautó.hu Brand Managere szerint az újautók árai 2023 végére kezdtek mérséklődni, köszönhetően a jelentős ár- és THM akcióknak. Ezt követően várhatóan a használtautó-piac is árcsökkenést fog tapasztalni, ami hozzájárulhat a hazai autópark fiatalodásához. Mindebből kifolyólag jelentős árcsökkenést várunk, aminek köszönhetően a hazai autópark is kissé megfiatalodhat majd.