Lakossági megtakarítások történelmi fordulópontja

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss kockázati és fogyasztóvédelmi jelentése szerint a lakossági megtakarítások terén történelmi helyzet alakult ki, mivel a betét és a készpénzállomány csökkenésnek indult. Szeniczey Gergő, az MNB ügyvezető igazgatója szerint 2023 a korrekció éve volt a nem banki területen működő intézményeknél, és a háztartások pénzügyi vagyona is növekedni tudott.

A biztosítási szektor díjbevétele 1600 milliárd forint fölé emelkedett, ami 6,5%-os éves növekedést jelent, bár ez elmarad a korábbi évektől. A nem életág díjbevétele az inflációval lépett, az élet ágnál viszont 6%-ot meghaladó csökkenést regisztráltak az egyszeri díjak visszaesése miatt. A penetrációs mutató 2%-ra csökkent, ami távolodást jelent a 3%-os céltól.

A pénztári szektorban az önkéntes pénztárak tagsága csökkenő és öregedő tendenciát mutat, a tagok fele passzív maradt. A tagság vagyona 1900 milliárd forint fölé nőtt 2023-ban, míg az egészségpénztárak taglétszáma növekedett.

A befektetési szolgáltatók által kezelt ügyfél értékpapír-állomány és a számlaszám is növekedésnek indult. A szektor több mint 56 milliárd forintos adózott eredményt ért el, a befektetési alapkezelőknél pedig a vagyonkezelt állomány 19 401 milliárd forintot tett ki, ami 47,5%-os éves bővülést jelent.

Nagy Koppány igazgató a biztosítói és pénztéri szektor adatait ismertetve kiemelte, hogy a biztosítási piac 2%-os penetrációját követően növekedést várnak a következő évekre. A biztosítói portfóliókban a kötvényállomány felértékelődött, de a szektor jövedelmezősége csökkent, elsősorban a pótadók miatt. A tőkemegfelelés 195%-on zárt, ami az MNB által elvárt 150%-os szint felett van.

A lakásbiztosítási kampány hatására sokan változtattak biztosításukon, a piac 20%-a érintett volt, és a fogyasztóbarát otthonbiztosítást egyre többen választják.

A pénztári szektorban az egyéni befizetések dominálnak, és a rendszer átgondolására, valamint a munkáltatók nagyobb szerepvállalására van szükség. A nyugdíjpénztárak közel 2000 milliárd forintnyi vagyont kezeltek, és 2023-ban 21,2%-os átlagos éves hozamot értek el.

A pénzpiaci- és biztosításközvetítők létszáma csökkent, de a teljesítményük nem szenvedett csorbát. A nem bankcsoporti pénzügyi vállalkozások sikeresen megfeleltek az induló tőke emelésére vonatkozó jogszabályi előírásoknak, és a szektor nyereségesen működik, bár a nyereség és jövedelmezőség csökkenő tendenciát mutat.

Bakos Péter főosztályvezető szerint a befektetési szolgáltatók forgalma jelentősen meghaladta a 2022-es évet, bár a tőzsdei forgalom csökkent. Az ügyfélértékpapír-állomány értéke 62 ezer milliárd forintot meghaladta, ami 30%-os növekedést jelent.

A befektetési alapkezelők által kezelt vagyon jelentős növekedést mutatott, közel 20 ezermilliárd forintot ért el, elsősorban a pénzpiaci és a rövid kötvényalapokba áramló friss tőke miatt.