A vezetés közbeni zenehallgatás veszélyei

A Finn autós weboldal kutatása rávilágított, hogy bizonyos dalok hallgatása vezetés közben növelheti a balesetek kockázatát. A gyors ütemű zenék, mint például a Greenday "American Idiot" című száma, negatív hatással lehetnek a vezetési viselkedésre.

Az autóvezetés során sokan szeretik a zenét hallgatni, amely segíthet az unalom elűzésében. A Finn autós weboldal kutatása azonban rámutatott, hogy a gyors ütemű dalok, mint például a "American Idiot" (186 BPM) vagy a "Mr Blue Sky" (178 BPM), veszélyesek lehetnek a vezetési szokásokra. Ezek a dalok a percenkénti ütemükkel (BPM) határozzák meg a gyorsaságukat, és a sofőrök hajlamosak lehetnek a zene tempójához igazítani vezetési stílusukat.

Adrian Smiatek, a Finn cég szóvivője szerint a gyors zene hallgatása vezetés közben nagyobb sebességre és veszélyes vezetési manőverekre ösztönözheti a sofőröket. Ez jelentősen növelheti a balesetek esélyét.

A kutatás során az Auto Bild által azonosított további népszerű dalok között szerepel a Coldplay "Yellow" (173 BPM), a Twenty One Pilots "Stressed Out" (170 BPM), Taylor Swift "Cruel Summer" (170 BPM), a Queen "Don't Stop Me Now (Remastered 2011)" (156 BPM) és a The Goo Goo Dolls "Iris" (156 BPM) című számai is. Ezek a dalok szintén magas BPM értékkel rendelkeznek, ami a vezetési viselkedésre gyakorolt hatásukat illetően kérdéseket vet fel.

A Finn platform tanácsa szerint érdemes odafigyelni a sebességmérőre és a vezetési stílusra, különösen akkor, ha a kedvenc gyors ütemű dalok szólnak a rádióban. Egy pillanatnyi figyelmetlenség, például a dalra való koncentrálás vagy éneklés, "vakrepüléshez" vezethet, ami alatt a jármű jelentős távolságot tehet meg nagy sebességgel, növelve a baleseti kockázatot.

: Finn autós weboldal kutatása.