Nem jó ötlet begyógyszerezve vezetni

Vényköteles vagy vény nélküli, a megfázás, az influenza ellenes szerek, az allergiára szedett antihisztaminok is okozhatnak lassú reakcióidőt váratlan esemény esetén, kiszámíthatatlan viselkedést, remegést és szédülést, amelyek a vezetési képességet befolyásolhatják.

A vezetési képességet befolyásoló gyógyszerek közé tartoznak az altatók, nyugtatók, szorongáscsökkentők, epilepszia elleni szerek, bizonyos típusú antidepresszánsok, antipszichotikumok, antihisztaminok, opioidszármazékok és egyes fájdalomcsillapítók. Ezek a gyógyszerek a szedés kezdetekor sokkal erősebb mértékben befolyásolhatják bizonyos képességeket, és egyes altatószerek hatása rövid ideig tart, míg másoké elnyújtott, ezért tiltott vagy nem javasolt egyes gyógyszereknél a bevételt követő 24, illetve 48 órában a volán mögé ülni.

Számos olyan szer van, amely elsődlegesen nem a központi idegrendszerre hat, de mellékhatásként ronthatja az autóvezetési képességet. Ilyenek például egyes hasmenés elleni szerek, amelyek hatóanyaga opioidszármazék, a köhögés elleni gyógyszerek egy része, egyes allergiaellenes gyógyszerek, hányingercsillapítók, egyes forró italok, a fájdalomcsillapítók, valamint a vérnyomás-, vércukorszint-csökkentők, amennyiben ezek a szintek túlzottan lecsökkennek a gyógyszerek hatására.

Az alkohol egyértelműen rontja a gépjárművezetéshez szükséges képességeket, de a gyógyszerekre adott reakciók hatóanyagtól és egyéntől függően változatosak. Egy erős nyugtató vagy altató markánsabb hatású lehet, mint egy deci bor azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak mérsékelt mennyiségben alkoholt. Ha valaki több ilyen típusú gyógyszert szed, akkor annak alkohol fogyasztása nélkül is romlanak a képességei, és egy veszélyhelyzetben kevésbé tud reagálni.

Magyarországon érvényben lévő zéró tolerancia szerint ittas állapotban elkövetett bűncselekmény a közlekedési bűncselekmények között a dobogó második, olykor harmadik fokán áll. Ritkábban sikerül megállapítani, ha valaki bódult állapotban vezet autót, amikor például a sofőr kábítószer vagy olyan gyógyszer hatása alatt áll, amely veszélyes a járműveztetésre. Az ittasság egyszerűbben felismerhető, míg a bódult állapot megállapítása minden esetben szakkérdés.

A törvény rögzíti, hogy az adott szer kábítószer vagy rekreációs drog, de ezek kimutatása orvosszakértői kompetenciát, vérmintavételt igényel, közvetlenül a rajtakapást követő egy-két órában. A kábítószerek, gyógyszerek rövid ideig tartózkodnak a vérben, de a vizeletből is ki lehet mutatni, például a kokain vagy a kannabisz fogyasztását is. Míg alkohol esetében egy bizonyos számértékhez köthető a befolyásoltság, addig a kábítószereknél, gyógyszereknél már nem ilyen egyszerű a helyzet.