A hevített dohánytermékek és a vízipipa veszélyei

A Semmelweis Egyetem kutatói által végzett tanulmány szerint a dohánytermékek, beleértve a vízipipát és a hevített dohánytermékeket is, károsítják a fogimplantátum körüli szöveteket, mégpedig nagyobb mértékben, mint ahogy azt korábban gondolták.

A kutatás során a Semmelweis Egyetem munkatársai összehasonlították a dohánytermékek, mint például a hagyományos cigaretta, az e-cigaretta, a vízipipa és a füstmentes dohánytermékek hatását a nemdohányzók fogágyával. Az eredményekből kiderült, hogy az e-cigaretta okozza a legkisebb kárt az implantátum körüli szövetekben, azonban minden dohánytermék károsította ezeket a szöveteket a nemdohányzók fogágyához képest.

Vámos Orsolya, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának PhD-hallgatója és a tanulmány első szerzője elmondta, hogy céljuk az volt, hogy összehasonlítsák az implantátum körüli jellemzőket különböző dohánytermékeket használók és nemdohányzók körében.

A kutatók kiemelt figyelmet fordítottak az alternatív dohánytermékekre, amelyek népszerűsége folyamatosan nő, részben azért, mert kevésbé károsnak tartják őket a hagyományos cigarettánál.

A dohánytermékek káros hatásai

A kutatás során különböző gyulladást jelző klinikai tényezőket vettek figyelembe, mint például a vérzés, a tasak mélysége, lepedék-lerakódás az implantátumon és a csontveszteség. A legnagyobb károsodást a vízipipa és a snüssz okozta.

Kispélyi Barbara, a Semmelweis Egyetem Fogpótlástani Klinikájának docense és a tanulmány utolsó szerzője szerint tévhit, hogy a füstmentes termékek vagy a vízipipa kevésbé ártalmasak, hiszen komolyan károsítják az implantátum körüli szöveteket.

A dohányzás és az implantátumok

Vámos Orsolya hangsúlyozta, hogy a dohánytermékek füstjében lévő komponensek növelik a gyulladást előidéző és fenntartó anyagok szintjét az ínyben, a nikotin pedig érösszehúzó hatása miatt csökkenti a szövetek vérellátását, ami hátráltatja a seb gyógyulását.

Az implantátum behelyezése után a gyógyulási folyamat során az azt körülvevő lágyrész sérülékenyebb, mint a természetes fogat övező szövet. Az, hogy beültethető-e implantátum dohányosoknak, a dohányzás mértékétől és egyéb egészségi tényezőktől függ. A dohányzók szájhigiénéje rendszerint alacsonyabb szintű, ami szintén befolyásolja az implantátumok sikerességét.

: Semmelweis Egyetem kutatása.