A Brexit kudarca: a britek kiábrándultsága

A legújabb felmérések szerint a britek csupán 24%-a támogatja, hogy az ország az Európai Unió (EU) nélkül maradjon, ami a Brexit népszavazása óta a legalacsonyabb arány.

A brit lakosság mindössze negyede van azon a véleményen, hogy az Egyesült Királyságnak az EU-n kívül kellene maradnia, egy szerdán közzétett jelentés szerint. Ez az adat jelentősen alacsonyabb, mint a 2016-os népszavazás idején mért 41%, vagy a 2019-es 36%.

Július 4-én Nagy-Britanniában országos választásokat tartanak, amelyek az első ilyen jellegű események lesznek azóta, hogy az ország 2020-ban hivatalosan is elhagyta az EU-t. Annak ellenére, hogy az EU-tagság hosszú ideje megosztja a brit politikát, a Brexit kérdése meglepő módon eddig nem kapott jelentős figyelmet a választási kampány során.

A National Centre for Social Research által végzett British Social Attitudes felmérés kimutatta, hogy jelenleg csak 24% támogatja, hogy Nagy-Britannia az EU-n kívül maradjon. A felmérés rámutatott, hogy a Brexit hatásait a gazdaságra és a bevándorlásra is sokkal negatívabban ítélik meg a válaszadók, mint korábban. Különösen azoknál figyelhető meg ez a tendencia, akik 2016-ban még a kilépésre szavaztak.

Azok közül, akik korábban a Brexit mellett voksoltak, körülbelül 40% úgy véli, hogy a gazdaság rosszabbul járt a kilépés következtében. Ez jelentős növekedés a 2019-es 18%-hoz képest. John Curtice, a kutatás egyik szerzője szerint sokan, akik az EU elhagyására szavaztak, csalódottak lehetnek, mivel a Brexit nem úgy alakult, ahogy várták.

A brit kormányok iránti bizalom és hite is rekordalacsony szintre süllyedt. A megkérdezettek 45%-a "szinte soha" nem bízik abban, hogy a kormányok figyelembe veszik a nemzet szükségleteit a saját politikai pártjuk érdekei helyett.

: Forrás: Reuters