A Tisza Párt földindulást okozott a vidéki városokban

A vasárnapi EP-választás eredményei alapján a Tisza Párt jelentős sikereket ért el a megyei jogú városokban, több helyen megelőzve, vagy szoros eredményt elérve a Fidesz-KDNP-vel szemben.

A Tisza Párt alelnöke, Magyar Péter földindulásként értékelte a választási eredményeket, amelyek során a pártja több megyeszékhelyen is legyőzte a kormánypártot, és más városokban is közel került hozzájuk. Szegeden például a Tisza több mint 5900 szavazattal előzte meg a Fidesz-KDNP-t, ami jelentős változást jelent a korábbi választásokhoz képest.

A Tisza Párt három megyeszékhelyen – Szegeden, Szolnokon és Nyíregyházán – nyert, annak ellenére, hogy több kis párt is részt vett a választáson, és a DK-MSZP-Párbeszéd szövetség EP-listája is jelen volt a szavazólapon. A kis pártok szavazatainak összesítése azt mutatja, hogy a Tisza Párt jelentős tartalékkal rendelkezik azok körében, akik nem a kormánypártokra szavaztak.

A Fidesz-KDNP a többi megyei jogú városban is csak minimális előnnyel végzett az első helyen, például Békéscsabán mindössze 73, Egerben 175, Veszprémben 191, Dunaújvárosban 267, Kecskeméten 557, Érden pedig 858 szavazat előnnyel. Ez különösen figyelemre méltó, mivel Kecskeméten és Egerben a 2022-es parlamenti választáson még egyértelműen a Fidesz győzött.

Miskolcon, Pécsett és Szombathelyen a Fidesz előnye valamivel nagyobb, de itt is megjegyzendő, hogy a hagyományos baloldal, azaz a DK-MSZP-Párbeszéd listája országos átlag feletti eredményt ért el. Debrecenben pedig, bár a Fidesz nagyobb arányú győzelmet aratott, az öt százalék alatti ellenzéki pártok tartalékpotenciálja azt mutatja, hogy a győzelem nem tekinthető elsöprőnek.

Jelenleg csupán hét olyan nagyváros van, ahol a Fidesz több szavazatot szerzett, mint a Tisza és a kis pártok együttvéve, tehát csak ezekben a városokban tűnik stabilnak a Fidesz előnye: Esztergom, Salgótarján, Baja, Szekszárd, Kaposvár, Sopron és Zalaegerszeg.