A Tisza Párt előretörése a Fidesz-KDNP területein

A legutóbbi Európai Parlamenti választásokon a Fidesz-KDNP pártkapcsolat uralta a szavazatokat, de a Tisza Párt különösen ott ért el jelentős eredményeket, ahol a kormánypártok visszaestek.

A Fidesz-KDNP a legtöbb szavazatot gyűjtötte be az Európai Parlamenti választásokon, 14 százalékponttal többet, mint a második helyezett Tisza Párt. Azonban korábbi elemzéseink rávilágítottak, hogy a Tisza Párt éppen azokon a területeken volt erős, ahol a Fidesz-KDNP jelentős relatív csökkenést mutatott. Ez arra utal, hogy a Tisza Párt nem csupán a baloldali szavazók körében népszerű, hanem korábbi kormánypárti támogatók is voksoltak rájuk.

Több mint hatvan olyan település van, ahol a Tisza Párt magasabb szavazatarányt ért el, mint a Fidesz-KDNP. E települések között olyan megyei jogú városok is megtalálhatók, mint Szeged, Szolnok és Nyíregyháza, amelyek sosem voltak a kormánypártiak erősségei. Szolnokon például a fideszes polgármester, Szalay Ferenc is alulmaradt, és a Tisza Párt majdnem három százalékponttal jobb eredményt ért el, mint a Fidesz.

A Tisza Párt sikerét minden településnagyság kategóriában megfigyelhetjük, különösen a fővárosi agglomerációban, a Balaton partján és Borsod megyében. A fiatal családosok magas aránya a fővárosi agglomerációban és a Balatonnál magyarázhatja a Tisza Párt támogatottságát ezen a területen, mivel ők jellemzően a párt szavazói között vannak túlreprezentálva. Borsod megyében a Tisza Párt sikere a Jobbik politikai összeomlása után keletkezett vákuum kitöltésével magyarázható.