Árad a Rába: a szakemberek fokozott figyelmet fordítanak a jelenségekre

A Rába folyó tartósan magas vízszintje miatt a vízügyi szakemberek folyamatosan monitorozzák az árvízi jelenségeket és kiemelt figyelmet fordítanak a töltések állapotának megóvására.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerdai közleménye szerint a vízügy őrszolgálata éjjel-nappal ellenőrzi a védvonalakat, ahol fakadó vizek és csurgások jelentek meg, valamint buzgárokat is elkapnak. A kritikus helyszíneket megjelölik és rendkívüli figyelmet fordítanak rájuk, beleértve az esetleges töltésátnedvesedéseket is, amelyek jelenleg a legnagyobb problémát jelenthetik.

A Rába külföldi vízgyűjtőjén esőzések és futó záporok miatt újabb, kisebb árhullámokat indultak el a folyón és mellékfolyóin, amelyek elnyújtják az amúgy is lassú apadást. Szentgotthárdnál a kedden lehullott eső miatt kisebb vízszintemelkedés várható, de újabb készültségi fokozat elrendelésére már nem lesz szükség.

Körmend térségében a folyó igen lassú apadását várják, a csapadék már nem fogja érdemben befolyásolni a vízszint csökkenését, azonban itt továbbra is harmadfokú készültség van érvényben. A Rába árhulláma Sárvárnál péntekre várható tetőzéssel első fokú készültség mellett halad, míg Győrnél a Duna hatása dominál, lassú apadással és helyenkénti stagnálással. Nagybajcsnál szerdán már érdemi apadás kezdődött, és a szigetközi szakaszon a készültség mérséklésére is számítanak az esti órákban.

A fővárosban a Duna tartósan magas vízszintje várható, a hétvégi tetőzés óta alig 30 centimétert apadt, Bajánál kedd óta elhúzódóan tetőzik, míg Mohácsnál szerdán várják a tetőzést. A Murán Letenyénél és a Dráván Drávaszabolcs térségében is érkező árhullámok miatt másodfokú készültségekre lehet számítani, hasonlóan a Tarnához és a Sajóhoz.

A vízügyi szolgálat továbbra is a nap 24 órájában folytatja az ár elleni védekezést, a Rábán és a Dunán több száz vízügyes figyeli éjjel-nappal a gátak állapotát.