A NER 20 milliárd forint felett költött a Libri megszerzésére

A Matthias Corvinus Collégium (MCC) alapítvány több mint 20 milliárd forintot fordított a Libri könyváruházlánc megszerzésére, amelyet az MCC leányvállalata, az Axialis Holding révén valósított meg. A Forbes szerint a Libri Csoport 67,48 százalékos részvénycsomagját vásárolta meg az MCC, így a cég kisebbségi tulajdonosból főtulajdonossá lépett elő.

Az eladó, az SQ Invest Kft. korábban Balogh Ákos egykori alapító többségi tulajdonában állt. A Forbes információi alapján a cég 2023-as minimális forgalom mellett 18,5 milliárd forint adózott eredményt ért el, és a részesedés értékesítéséből származó árfolyamnyereség 14,9 milliárd forintot tett ki, míg az osztalékból 2,8 milliárd forint folyt be.

Balogh és társai összesen 550 millió forint osztalékot vettek ki, amelyből a most kifizetett összeg 250 millió forint. Az MCC 2020-ban vált a Libri kisebbségi tulajdonosává, amikor Spéder Zoltántól vásároltak részvényeket, akkor 5,4 milliárd forintért 30,9 százalékos részesedést szereztek, és vele együtt megörökölte Spédertől a kvázi vétójogokat is.

A többségi tulajdon megszerzése után az igazgatóság élére Szalay Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója került, és a testületbe bekerült Starcz Ákos, az Index.hu vezérigazgatója is, miközben Balogh Ákos, a kiadó korábbi többségi tulajdonosa is tagja maradt az igazgatóságnak.

A 2023-as üzleti évben a Libri-Bookline Zrt. forgalma 33,5 milliárdosra nőtt, az adózott eredmény azonban a megelőző évi 2,35 milliárd után 1,7 milliárd forintra csökkent.