A Hamász a gázai harcok teljes leállítását szeretné, módosításokkal

A Hamász válaszolt Joe Biden amerikai elnök tűzszüneti javaslatára, amelyet az ENSZ Biztonsági Tanácsa is támogatott, hangsúlyozva a gázai harcok teljes leállításának szükségességét, de módosításokat szeretne eszközölni a megállapodáson.

A palesztin terrorszervezet kedden este közleményében kifejtette, hogy válaszukat a palesztin emberek érdekei mentén fogalmazták meg, és készen állnak a tárgyalásokra, amelyek a nyolc hónapja tartó háború befejezéséhez vezethetnek. A közvetítő szerepét betöltő Katar és Egyiptom megerősítette, hogy megkapta a Hamász hivatalos válaszát.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa hétfőn este szavazta meg az izraeli–gázai tűzszüneti tervet, amit az Egyesült Államok javasolt még május végén. A határozat kimondja, hogy Izrael elfogadta a tűzszüneti javaslatot, és sürgeti a Hamászt, hogy egyezzen bele.

Biden május 31-én ismertette a tűzszüneti javaslat részleteit, amely egy hathetes időszakot tartalmaz, mely során a Hamász több fogvatartott izraeli túszt is szabadon engedne, cserébe a palesztin elítéltek izraeli börtönökből való szabadon bocsátásáért.

A második fázisban a Hamász által fogvatartott további izraeli túszok is szabadulnának, és az izraeli hadsereg elhagyná a Gázai övezetet egy ideiglenes tűzszünet keretében, amely addig tartana, amíg a Hamász betartja a vállalt kötelezettségeit.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök elismerte, hogy kormánya részt vett a javaslat kidolgozásában. A tűzszüneti terv azonban megosztja a kormánytagokat, és néhány szélsőjobboldali miniszter kilépését is kilátásba helyezte a koalícióból, ha a tervet elfogadják.

A Hamász szóvivője, Dzsihád Taha szerint válaszuk „olyan módosításokat tartalmaz, amelyek megerősítik a tűzszünetet, a kivonulást, az újjáépítést és a (fogoly)cserét”. Részleteket azonban nem közölt.

Sami Abu Zuhri, a Hamász magasrangú tisztviselője kijelentette, hogy a szervezet elfogadja az ENSZ Biztonsági Tanácsának tűzszüneti határozatát, és kész tárgyalni a részletekről, beleértve az izraeli csapatok kivonását és a túszok cseréjét az Izrael által fogva tartott foglyokra vonatkozóan. Hozzátette, hogy Washingtonon múlik, Izrael betartja-e majd a tűzszünetet.

John Kirby, a Fehér Ház nemzetbiztonsági szóvivője azt mondta, hogy megvitatják és kiértékelik a Hamász nyilatkozatát és kéréseit.

Kedden az ENSZ emberi jogi hivatala szerint mind az izraeli erők, mind a palesztin terrorcsoportok háborús bűnöket követhettek el az izraeli erők hétvégi, négy túszt kiszabadító és legalább 274 palesztin halálát okozó rajtaütésével kapcsolatban.