Nehéz döntés előtt a Fed

Ma lesz a befektetők számára nem csak a hét, hanem a hónap egyik legfontosabb napja, hiszen este érkezik a Fed-kamatdöntés, és a nap folyamán az amerikai inflációs adatok is nyilvánosságra kerültek. Az infláció ragadóssága és a reálgazdasági adatok ellentmondásossága miatt a jegybank nehéz helyzetben van, annak ellenére, hogy a piac és a Fed is hajlana a lazításra, a helyzet összetettsége miatt a negatív forgatókönyvek sem zárhatók ki.

Az amerikai gazdaság adatai áprilisig meglehetősen erősek voltak, a fogyasztási kereslet és a munkapiaci adatok pozitívak, a bérekben azonban óvatos csökkenő trend indult. Azóta azonban a kép vegyesebbé vált, a fogyasztói vásárlóerő gyengülése, a kiskereskedelmi adatok stagnálása és a hitelkártyatartozások emelkedése aggodalomra ad okot. Az ipari termelés gyengélkedik, az építőiparban lassulás figyelhető meg, és a szolgáltatószektorban is megállt a növekedés. Az amerikai gazdaság termelékenysége az első negyedévben lassabban bővült, mint várták, ami azt jelzi, hogy az amerikai gazdaság kevésbé ellenálló a kamatemelésekkel szemben.

A friss munkaerő-piaci adatok vegyes képet festenek: a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma bővült, a bérek nőttek, de a munkanélküliségi ráta emelkedett, és a részmunkaidős foglalkoztatottak száma jelentősen nőtt. Az infláció tekintetében azonban pozitív fejlemények történtek, az előző hónap után csökkenést mutatott az inflációs ráta, ami a Fed számára kedvező jelzés lehet. Az infláció az előző havi 3,5%-ról 3,3%-ra csökkent, míg a maginfláció 3,6%-ról 3,4%-ra mérséklődött. Az inflációs várakozások emelkedése és a gazdaság inflációra való érzékenysége további problémákat jelenthet, de a csökkenő infláció már egyértelmű jelzés lehet a Fednek, hogy elkezdje csökkenteni a kamatokat.

A Fed a reálgazdaság állapotát rendben találja, de az infláció ragadóssága aggasztja őket. Ennek ellenére csökkentették a mennyiségi korlátozás mértékét, ami kevesebb likviditás kivonását jelenti a pénzügyi rendszerből. A gazdasági helyzet összetettsége miatt a piaci várakozások is változatosak: a kamatdöntések számában és időzítésében is bizonytalanság van. A befektetők a kamatváltoztatás hiányában a jegybanki kommunikációra és a frissített előrejelzésekre fókuszálnak, különösen arra, hogy 2025-ben hány kamatcsökkentés várható.

Az amerikai részvénypiacok, a dollár és a 10 éves kötvényhozam közötti korreláció most divergenciát mutat, ami különböző piaci szcenáriók árazására utal. A nemesfémek piacán is érdekességek vannak: az idei év egyik legjobban teljesítő eszközosztályának számítottak, de a kínai aranyvásárlások csökkenése és a reálgazdaság lassulása miatt korrekció vagy trendfordulat kezdődhet. Az ülésen a Fed hangsúlyának elhelyezkedése kritikus lesz a piacok számára. Az inflációs adatok után a piac 50%-os esélyt adott a szeptemberi kamatcsökkentésnek, de az adatok fényében ez az esély bizonyosan a 100%-ot fogja közelíteni.