A Diákhitel1 vonzereje csökkenhet

A kormány tervei szerint meghosszabbításra kerülhet a diákhitelekre vonatkozó kamatstop, amely a Diákhitel1 esetében 7,99%-os kamatot jelent az év második felében is. A Bankmonitor szakértői szerint a piaci hitelkonstrukciókhoz képest ez még mindig kedvező, de a kamatelőny csökkenése érzékelhető.

A Nemzetgazdasági Minisztérium által társadalmi egyeztetésre bocsátott jogszabálytervezet értelmében a szabad felhasználású diákhitelek, vagyis a Diákhitel1 kamatstopja 2024. december 31-ig maradhatna meg. Ebben az esetben az állam vállalná át a normál és a kedvezményes kamat közötti különbözetet a központi költségvetés terhére. A Diákhitel2, amely a tanulmányok önköltségének finanszírozására szolgál, továbbra is kamatmentes marad a tanulók számára.

A Bankmonitor elemzése szerint a Diákhitel1 kamata (7,99%) még mindig versenyképes a piaci hitelekkel összehasonlítva, bár a kamatelőny csökkent. Az ingatlanfedezet nélküli személyi hitelek esetében jelenleg 10,99–21,99 százalékos kamat mellett érhetők el 5 éves futamidejű, 3 millió forint összegű kölcsönök, amelyekhez nettó 500 ezer forintos jövedelem szükséges. Ez a kamat magasabb, mint a Diákhitel1-é, de a személyi kölcsönök kamatai idén januárban még magasabbak voltak (13,35–21,99%), tehát a pénzügyi előny mértéke csökkent.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek terén is érdemes összehasonlítást végezni. A bankok jelenleg 7,99–11,50 százalékos kamattal kínálnak 5 millió forint összegű, 20 éves futamidejű, legalább 10 évig fix kamatozású jelzáloghiteleket, amelyekhez szintén nettó 500 ezer forint havi jövedelem szükséges. Januárban a hasonló jelzáloghitelek kamatai 9,09–11,50% között mozogtak, tehát már található olyan jelzáloghitel, amelynek kamata megegyezik a Diákhitel1 kamatával, de ehhez ingatlanfedezet szükséges.