Vizsgálat alatt a BMW: tiltott alkatrészek az autókban?

Az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának vezetője, Ron Wyden kiterjesztette a BMW csoport elleni vizsgálatot, miután felmerült, hogy a vállalat tiltott kínai alkatrészeket importált az Egyesült Államokba.

Az amerikai szenátus pénzügyi bizottságának vezetője, Ron Wyden levelet írt a BMW északi-amerikai vállalatának, érdeklődve arról, hogy a cég leállította-e azoknak az alkatrészeknek a behozatalát, amelyek előállítása kényszermunkához köthető. A BMW csoport nem válaszolt azonnal a megkeresésre, de korábban jelezték, hogy intézkedéseket hoznak az érintett termékek importjának leállítására.

A vizsgálat során kiderült, hogy legalább 8 ezer BMW Mini Cooper típusú autó, amelyeket az Egyesült Államokba importáltak, tiltott alkatrészeket tartalmaz. A jelentés szerint a Sichuan Jingweida Technology Group (JWD) által gyártott alkatrészek kerültek beépítésre ezekbe az autókba.

A szabálysértést elkövető autógyártók listáján a BMW mellett más neves márkák is szerepelnek, mint például a Jaguar, Land Rover és a Volkswagen. Az amerikai kongresszus 2021-ben fogadta el az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvényt, amelynek célja, hogy megakadályozza az áruk behozatalát Kína Hszincsiang régiójából.

A JWD 2023 decemberében került fel az UFLPA Entity Listájára, ami arra utal, hogy a cég termékei kényszermunkával készülhetnek. Kínát azzal vádolják, hogy több mint egymillió ujgurt tartott fogva akarata ellenére a Hszincsiang régióban.

A kínai külügyminisztérium válaszul elítélte az UFLPA-t, állításuk szerint a törvény sérti a hszincsiangi emberek túlélési és foglalkoztatási jogait.