Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának etikai normái elleni fellépés

Alexandria Ocasio-Cortez és Jamie Raskin demokrata képviselők törvényjavaslatot terveznek benyújtani, válaszul az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságával kapcsolatos etikai aggályokra.

A The Hill cikke szerint a képviselők a kongresszusi képviselőkre vonatkozó ajándékelfogadási limithez hasonló szabályozást szeretnének bevezetni a Legfelsőbb Bíróság esetében is. Ocasio-Cortez, aki a Demokrata Párt balszárnyához tartozik, és Raskin, aki Donald Trump elleni alkotmányos vádeljárásban szerzett hírnevet, a képviselőház felügyeleti bizottságának tagjaként részt vettek egy bizottsági kerekasztal-beszélgetésen.

Ocasio-Cortez kijelentette, hogy a Kongresszusnak nemcsak joghatósága és hatalma van a Legfelsőbb Bíróság felett, hanem azt is meg kell fontolniuk, hogy milyen hatalommal élnek annak érdekében, hogy megfékezzék az "alapvetően elszámoltathatatlan és elfajzott bíróságot". Hozzátette, hogy hamarosan előterjesztenek egy törvényt, amely a Legfelsőbb Bíróság tagjaira is ugyanazt az 50 dolláros ajándékozási szabályt alkalmazná, mint a Kongresszus tagjaira.

Jamie Raskin marylandi képviselő szerint az Egyesült Államok leghatalmasabb bírósága rendelkezik a legalacsonyabb etikai normákkal, és rámutatott, hogy ezek az egyetlen kormányzati tisztviselők az országban, akikre nem vonatkozik kötelező etikai kódex. Raskin szerint nincs olyan eljárás, amellyel a bírákat felelősségre lehetne vonni.

A Legfelsőbb Bíróság tagjai közül többen is kritika alá kerültek az elmúlt évben, többek között milliárdosok által finanszírozott luxusutazások és értékes ajándékok miatt. Samuel Alito legfelsőbb bíró két ingatlanján felhúzott, Donald Trump elnök mozgalmához köthető zászlók miatt került a figyelem középpontjába, de Alito tagadta az összeférhetetlenséget, mondván, hogy a felesége helyezte ki a lobogókat.

Clarence Thomas bírót pedig azért kritizálták, mert a felesége részt vett Donald Trump volt elnök január 6-i nagygyűlésén, amely a Capitolum elleni támadást megelőzte. Emellett a bíróság hitelességét az is megrázta, hogy nyilvánosságra kerültek olyan titokban felvett hangfelvételek, amelyeken Alito bíró egyetért egy olyan állítással, amely szerint az ország "visszatérjen egy istenszerető állapothoz", és kifejtette, hogy az alapvető kérdésekben álló oldalak között lehetetlen a kompromisszum.