A következő hónapokban ők húzzák majd a talpalávalót az éttermekben

A Muzsikáló Magyarország 2024 program keretében 97 cigányzenekar kap lehetőséget arra, hogy négy hónapon keresztül szórakoztassa az éttermi vendégeket országszerte. A kormány által támogatott kezdeményezés közel 100 együttes mintegy 456 muzsikusának foglalkoztatását segíti, ezzel is elősegítve a magyar vendéglátóipar fellendülését.

A programban részt vevő zenekarok összetétele változatos: 97 prímás, 45 hegedűs, 60 brácsás, 8 csellós, 73 nagybőgős, 19 klarinétos és 58 cimbalmos teszi majd gazdagabbá az éttermek hangulatát. A kormány által biztosított egymilliárd forintos keretösszegből finanszírozott kezdeményezés 2024. június 15-én egy nagyszabású nyitórendezvénnyel veszi kezdetét Budapesten.

A Muzsikáló Magyarország 2024 programnak köszönhetően a vendéglátó üzletek heti 4 napot, napi 3 órát élvezhetnek élőzenei szolgáltatást a kormány támogatásával, így tehermentesítve a vendéglátóhelyeket a költségek alól.

Könnyid László, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója kiemelte, hogy a hagyományos éttermi cigányzene egyedülálló élményt nyújt, amely hozzájárul a turisták pozitív élményéhez és a vendéglátóhelyek népszerűségének növeléséhez. A Dankó Pista Emléknapon a zenekarok a főváros számos pontján, közel 80 helyszínen idézik majd fel a muzsikaszóval kísért vendéglátás hangulatát.

A programra jelentkező zenekarok közül a szakmai zsűri döntése alapján válogattak, figyelembe véve a zenészek közötti összhangot, a szólisták virtuozitását és az együttesek repertoárját. Lakatos Miklós prímás, a zsűri tagja szerint a túljelentkezés örömteli, de a keretösszeg korlátozott volt.

A támogatott zenekarok közül 58 a fővárosban, 39 pedig vidéken fog játszani. Pest vármegyében 13, Hevesben 5, Borsod-Abaúj-Zemplénben 4, Csongrád-Csanádban 3 együttes kapott támogatást. További vármegyékben is lesznek részt vevő zenekarok, így a program országosan is széles körben érheti el a közönséget.

A pályázati lapok alapján a részt vevő zenészek korosztálya is széles spektrumot ölel fel, a legidősebb a 80-as éveiben járó muzsikustól a 20 éves „Z” generáció tagjáig terjed. A vendéglátóhelyek többsége Budapestre és Pest vármegyére koncentrálódik, de a programnak köszönhetően más megyékben is hallható lesz a cigányzene.