Az ország legfiatalabb és legidősebb polgármesterei

Az ország legfiatalabb polgármestere, a 21 éves Kanik Péter lett, aki a Fejér megyei Előszállás vezetőjévé választották, míg a legidősebb polgármesteri címet a 79 éves Berta Jenőné szerezte meg Baranya megyében.

Az új évezredben született Kanik Pétert a vasárnapi választáson választották meg Előszállás polgármesterévé, aki a Fidesz-KDNP jelöltjeként a szavazatok 63 százalékát szerezte meg a 2400 lakosú faluban. Kanik 650 szavazattal győzedelmeskedett, míg független ellenfele, Stadler Gábor 381 szavazatot kapott. A most hivatalban lévő képviselő-testületek és polgármesterek megbízatása október 1-jéig tart, így Kaniknak még kicsit várnia kell, hogy elfoglalja a polgármesteri széket.

A legidősebb polgármesteri címet viselő Berta Jenőné 2002 óta áll Marócsa élén, és most kezdi meg hatodik ciklusát. A kis falu 54 szavazójából 24-en támogatták, hogy a fideszes településvezető folytassa a munkáját.

Az eddigi legidősebb polgármester, a 92 éves Jelenka György, aki harminc évig vezette Gyugyot, a vasárnapi választáson vereséget szenvedett, és így októberben nyugdíjba vonul. Jelenka György, aki 2010 óta a Fidesz színeiben indult, egy korábbi munkatársától, Tóthné Szabó Erikától kapott kevesebb szavazatot a 300 fős faluban.

A választások során nem sikerült győznie az ország legfiatalabb polgármester-jelöltjének, a 18 éves Tamás Ferencnek, aki Múcsonyban indult. Tamás Ferenc, aki idén érettségizik, a szavazatok 11 százalékával a negyedik helyen végzett, és nem jutott be a képviselő-testületbe sem. Viszlai Viktor győzött ellene a borsodi Múcsonyban.