A hazai építőipar 2024-es kihívásai

A hazai építőiparban 2024-ben a termelés csökkenésére kell készülni, a fizetőképes kereslet csökkenése és az állami, valamint önkormányzati megrendelések visszaesése miatt. Az önkormányzati választások és a lakosság beruházásokkal kapcsolatos kivárása is lassítja a piacot.

Az ÉVOSZ legfrissebb közleménye szerint az építőiparban minden alágazatban a fizetőképes kereslet csökkenésével kell számolni, és kevesebb állami, valamint önkormányzati megrendelés várható idén. Az önkormányzati választások a projektek előkészítését és a döntési folyamatokat is lelassítják, míg a lakosság beruházásaival kapcsolatban kiváró álláspontot foglal el, ami 2024 elejétől kínálati piacot eredményez az építésgazdasági értékláncban.

Jelenleg mintegy 20 ezer lakás építése folyik, és a jelenlegi szerződések alapján 2024-ben körülbelül 15 ezer lakás készülhet el. Az idei évben várhatóan 180 ezer lakás felújítása történik, ami jelentős csökkenést jelent az előző évekhez képest. Az Otthonfelújítási Program, amelyet az ÉVOSZ is támogat, felerősítheti a lakásfelújításokat, különösen az energiamegtakarítást célzó munkálatok terén.

Az építőipar rendelésállománya továbbra is alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt, és egy része csak a következő években valósul meg. Az ágazatban foglalkoztatottak száma is csökken, az ÉVOSZ 10-15 ezer fő körüli létszámcsökkenésre számít.

A magas hitelkamatok és az alapanyagok magas árszintje miatt a lakosság továbbra is kivár, az állami beruházások előkészítése vontatott. Az építőanyagok árai 2024 első felében stagnáltak, de az év második felében enyhe árnövekedés várható.

A munkaerőpiacot 2024-ben is a munkaerő elvándorlása, az elöregedés, a generációváltás nehézségei és az iskolarendszerből kikerülő szakemberek alacsony száma sújtja. A nyugdíjba vonuló szakmunkások száma várhatóan meghaladja az újonnan belépőkét mintegy 20 ezer fővel.

A munkaerőáramlás keletről nyugatra történik, és az unión kívüli vállalkozások is bekapcsolódtak a hazai építési piac versenyébe, ami nagyobb piaci ellenőrzést igényel.

Koji László, az ÉVOSZ elnöke szerint 2024 legnagyobb kihívása az építésgazdasági értéklánc szereplői számára a hatékonyság javítása lesz. Ennek első lépéseként a költségcsökkentés, a képzés, a munkaerő kiváltásának módozatai, valamint a fenntarthatóság, a zöld építés, a digitalizáció és a technológiai korszerűsítés kiemelt jelentőségűek lesznek a keresletkorlátos piaci körülmények között.