Felfedezték a rovarok szupersztrádáját

A kutatók becslései szerint 17 millió rovar vándorol át minden ősszel egyetlen 30 méter széles hágón Franciaország és Spanyolország határán.

Az Exeteri Egyetem kutatói videokamerák és más eszközök segítségével fedezték fel, hogy körülbelül 17 millió rovar teszi meg ezt az utat az ősz folyamán a két ország közötti hegycsúcsok közötti szűk átjárón – számolt be róla a Sky News.

Karl Wooton, a kutatás vezetője szerint ez a jelenség a természet egyik lenyűgöző csodája, amikor is a rovarok egyszerre, céltudatosan egy irányba mozognak.

A rovarok jelentős része az Egyesült Királyságból indul útnak, hogy Dél-Európa és Észak-Afrika enyhébb teleivel rendelkező területeire vándoroljon. A kutatók által megfigyelt rovarok közel 90 százaléka beporzó, ami kiemelten fontos szerepet játszik az ökoszisztémákban.

A hágón átrepülő rovarok jelenlétét már több mint 70 évvel ezelőtt is észlelték, amikor egy brit ornitológuspáros jegyezte fel a zengőlégy rajokat. Ezek a rovarok Európa-szerte elterjedtek, és a legújabb kutatások szerint képesek akár 3000 kilométeres távolságot is megtenni ősszel.