1700 éves papirusz őrzi a gyerek Jézus csodatételét

Egy német egyetemi könyvtárban találtak rá egy 1700 éves papiruszfoszlányra, amely Jézus egyik ritkán emlegetett csodatételének leírását tartalmazza. A dokumentumot korábban mindennapi írásos emléknek, például bevásárlólistának vélték.

A Hamburgi Állami és Egyetemi Könyvtárban rejtőzött eddig észrevétlenül ez a különleges lelet, amely egy iskolai kézírás gyakorlásként készült feljegyzés lehetett. A papirusz a gyermek Jézus egy kevéssé ismert csodáját írja le, amikor ő ötéves korában életre keltett 12 agyagverebet.

A történet eredetileg Tamás apostol írásaiban szerepel, és a legkorábbi ismert példánya a XI. századból származik. A most felfedezett szöveg azonban a IV. századból való, így ez a legkorábbi ismert feljegyzés a csodáról.

Dr. Berkes Lajos, a Humboldt Egyetem Teológiai Karának oktatója a Daily Mailnek nyilatkozva elmondta, hogy a kézírás ügyetlensége miatt először nem tulajdonítottak jelentőséget a papirusznak. Azonban a szövegben a "Jézus" szó felismerése után, részletes elemzésre került sor, amely során rájöttek, hogy a dokumentum nem lehet mindennapi jellegű.

A Tamásnak tulajdonított evangélium, amely Jézus gyermekkorát írja le, a II. században keletkezett, de nem került be a Bibliába, mivel nem tekintették hitelesnek.

Dr. Gabriel Nocchi Macedo professzor, a belgiumi Liège Egyetemről részletezte a történetet, amelyben Jézus apját, Józsefet is megemlítik, aki szembesül fiának csodatételével.

A papirusztöredék mérete 10-szer 5 centiméter, és összesen 13 sort tartalmaz. A könyvtár gyűjteményébe való bekerülésének pontos ideje ismeretlen, de 2001 után leltározták. Feltételezések szerint a könyvtárba vagy 1906 és 1913 között, vagy az 1990-es években kerülhetett.

Dr. Macedo és Dr. Berkes együttműködésében kritikai kiadás és kommentár készül a kéziratról, amelyet a Journal of Papyrology and Epigraphy című folyóiratban fognak közzétenni, mivel a töredék rendkívül értékes a kutatók számára.