Zöldrendszámos gépkocsik számának növekedése Magyarországon

Május hónapban Magyarországon 2677 gépkocsit láttak el világoszöld rendszámmal, ami közel áll a márciusi 2920 darabos történelmi csúcshoz, így a tiszta és csendes elektromos autók száma elérte a 57 ezret az országban.

A májusi adatok azt mutatják, hogy ez volt a második legmagasabb hónap a zöld rendszámmal ellátott autók forgalomba helyezése tekintetében, különösen a tisztán elektromos járművek esetében, ahol a májusi 1881 darabos érték csak a márciusi 2108 darabos rekordtól marad el. A legnagyobb növekedést mutató hónapokban a zöld rendszámmal ellátott új gépjárművek többsége, tízből hét, a kizárólag elektromos hajtású kategóriába tartozott.

Az elektromos közlekedés terjedése 2024-ben várhatóan eléri a csúcspontját, és a tendenciák szerint februártól májusig négy egymást követő hónapban jobb eredmények születtek, mint korábban bármikor. Az Energiaügyi Minisztérium kiemeli, hogy a vállalatok e-autó beszerzéseit 30 milliárd forintos keretösszeggel támogató programnak köszönhetően tapasztalható a látványos élénkülés. A jövő tavaszig elérhető kiíráson eddig mintegy 3100 cég igényelt összesen 14,4 milliárd forintot több mint 3700 klímakímélő gépjármű megvásárlásához, és több mint ezer pályázónak ítéltek meg összesen 4,7 milliárd forint állami hozzájárulást. Ennek eredményeként márciusban Európában a második, áprilisban pedig a negyedik legnagyobb arányú volt a tisztán elektromos flotta bővülése Magyarországon.

Az elektromos járművek előnyei között szerepel, hogy levegőszennyezés és zajterhelés nélkül használhatóak, valamint üzemeltetőik számára csökkenthetik a működési és karbantartási költségeket. A Zöld Busz Programnak köszönhetően már 135 elektromos autóbusz közlekedik a budapesti agglomerációban és vidéki nagyvárosokban. Emellett a napokban bejelentették, hogy a Klebelsberg Központ által elnyert, közel 2 milliárd forint támogatás révén huszonkilenc településen mintegy félszáz elektromos iskolabusz áll majd a diákok rendelkezésére, amelyek a kényelmet és a környezettudatos szemléletformálást szolgálják. A Belügyminisztérium adatai szerint a 2020-as adatok képest jelenleg hétszer több, azaz nagyjából 57 ezer tiszta és csendes e-autó közlekedik az országban, és hamarosan 46 elektromos iskolabusz áll forgalomba, amelyek tovább erősítik a zöld közlekedési eszközök terjedését.