Zelenszkij a Bundestagban: Oroszországnak meg kell fizetnie az összes kárt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Bundestagban tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Oroszországnak felelősséget kell vállalnia az Ukrajna elleni háborúért, és minden kárért meg kell fizetnie. Az elnök óva intett az „oroszbarát populista jelszavaktól”, és kijelentette, hogy nem szabad kompromisszumokat kötni Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mivel ez más európai országok számára még veszélyesebb lehet, mint Kijev számára.

Zelenszkij megköszönte Németországnak a támogatást, külön kiemelve a Patriot légvédelmi rendszerek leszállítását, amelyek szerinte több ezer ember életét mentették meg. "A kompromisszumok ideje lejárt. Oroszországnak minden kárért meg kell fizetnie, Vlagyimir Putyin elnöknek el kell veszítenie ezt a háborút. A háborút úgy kell befejezni, hogy ne legyen kétséges, ki győzött" – idézte a Frankfurter Allgemeine Zeitungot.

Az AfD-s képviselők többsége bojkottálta Zelenszkij beszédét, míg a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) képviselői távol maradtak. A kijevi vendéget azonban hosszan tartó tapssal fogadták, és a német politikai vezetés, köztük Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök, Manuela Schwesig szövetségi tanácsi elnök és Olaf Scholz szövetségi kancellár is jelen volt.

A berlini nemzetközi ukrajnai újjáépítési konferencián Olaf Scholz a szövetségeseket arra kérte, hogy „minden lehetséges eszközzel” támogassák az ország légvédelmének megerősítését. Zelenszkij szerint további hét Patriot-rendszerre van szükség az ukrán városok és agglomerációk védelméhez. Scholz ígéretet tett arra, hogy a G7-csúcstalálkozón kampányolni fog az Ukrajna újjáépítésére szánt állami kötelezettségvállalásokért.

A Világbank szerint az újjáépítéshez a következő tíz évben összesen 464 milliárd euróra lesz szükség. Scholz a magánvállalkozásokat is arra szólította fel, hogy részt vegyenek a befektetésekkel, kiemelve, hogy a német befektetések nem áramlottak ki Ukrajnából, és a kereskedelem volumene nőtt a háború előtti időszakhoz képest. "Mindez azt mutatja számomra, hogy a gazdaság megérti, milyen potenciál van Ukrajnában" – mondta a kancellár.