Ukrán teherautó incidensének vizsgálata a magyar-ukrán határon

A magyar hatóságok vizsgálatot indítottak egy ukrán katonai teherautóval kapcsolatos határincidens ügyében, amely során 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a hatóság menekültügyi eljárás keretében dönt a menedékkérők státuszáról, és vizsgálja, hogy jogosultak-e a visszaküldés, illetve kiadatás elleni védelemre. A menedékkérők a hatályos magyar és nemzetközi jogszabályok alapján védelemben részesülnek, és a rendőrség hivatalos eljárásban vizsgálja az ügy körülményeit.

Az incidens Kárpátalján történt, ahol egy fekete katonai rendszámú, GAZ-66-os típusú teherautó vasárnap áthatolt az államhatáron Ukrajnából Magyarországra. A magyar határőrök a határátlépést követően 32 ukrán állampolgárt vettek őrizetbe. Az eset Kockaszállás és Nagybégány között zajlott, ahol a teherautó a szántón keresztül haladt a határ felé, ezt videókamerák rögzítették. A járművet később a magyar oldalon üresen találták meg.

Andrij Demcsenko, az ukrán határőrszolgálat szóvivője szerint a magyar fél tájékoztatta az ukrán határőrséget az őrizetbe vett személyekről, és az ukrán határőrök is több embert vettek őrizetbe, akiknek köze lehetett az illegális átszállításhoz. Demcsenko hozzáfűzte, hogy a magyar fél még nem adta át az őrizetbe vett ukrán állampolgárokat Ukrajnának.