Újraszámlálás: Vitézy Dávid öt évet kért, de csak a matek maradt

Közgazdász-urbanistaként és városi közlekedési szakértőként definiálja magát Vitézy Dávid, aki szoros versenyben maradt alul a 2024. június 9-i választásokon Karácsony Gergely főpolgármesterrel szemben. A voksok újraszámlálását szorgalmazó 38 éves politikus 101 pontba foglalt programja a jelek szerint nem bizonyult elegendőnek a győzelemhez, annak ellenére, hogy több mint 371 ezer választópolgár támogatta a valódi városfejlesztés megvalósítását célzó elképzeléseit.

Vasárnap este, majd hétfő hajnalban dőlt el, hogy Karácsony Gergely marad Budapest főpolgármestere a következő öt évben, miután 371 467 szavazatot (47,53 százalék) kapott, szemben Vitézy Dávid 371 143 (47,49 százalék) voksával. A döntés még nem jogerős, és Vitézy újraszámlálást kér, mivel 76-szor annyi érvénytelen szavazat született, mint amennyi a két jelölt közötti különbség. Vitézy szerint a demokráciában elvárható az újraszámlálás, különösen, ha rendszerszintű visszásságokra utaló jelzések érkeznek az érvénytelen szavazatok kapcsán.

A választási eredményeket befolyásolhatta Szentkirályi Alexandra késői visszalépése is, amely zavart okozhatott a szavazók körében. Bódi Mátyás szerint a Partizánnak nyilatkozva elmondta, hogy a Tisza Pártra leadott fővárosi listás és EP-szavazatok, illetve az érvénytelen főpolgármesteri szavazatok között nincs összefüggés. Ehelyett a Szentkirályi nevének a szavazólapról való kihúzása, valamint az, hogy Szentkirályira és Vitézyre is leadott szavazatokat érvénytelennek minősítették, okozhatta a magas érvénytelen szavazatok számát.

Vitézy Dávidék megindokolták, miért szükséges mindenképpen újraszámolni a főpolgármester-választáson leadott szavazatokat. Merker Dávid szerint ezres nagyságrendű lehet a szavazatvesztés amiatt, hogy úgy érvénytelenítettek voksokat, hogy két iksz volt a szavazólapon, miközben a szavazatok érvényesek voltak, hiszen a másodikat a még versenyben lévő Vitézy Dávidra húzták be Szentkirályi Alexandra mellett. A Nemzeti Választási Iroda szerint, ha valaki Szentkirályi mellett Vitézyre is szavazott, az érvényes szavazatnak kellene számítania.

Vitézy Dávid, aki korábban vezette a BKK-t és a Budapest Fejlesztési Központot, hangsúlyozta, hogy a városfejlesztési szakemberként szerzett tapasztalatait szeretné kamatoztatni a főpolgármesteri székben. Programjában kiemelten kezelte a közterületek emberléptékű átalakítását, a zöldterületek fejlesztését, a közlekedési hálózat bővítését, valamint a lakhatási és gazdaságfejlesztési kérdéseket.

A választási eredményeket követően Vitézy kijelentette, hogy nem kíván sem Orbán Viktor, sem Gyurcsány Ferenc politikai érdekeit előtérbe helyezni, és kizárta a Fidesszel vagy a DK-val való szövetségkötés lehetőségét. Programjában a budapestiek érdekeinek képviseletét és a szakmai alapú városvezetést helyezte előtérbe.

Vitézy Dávid programjának részletei között szerepelt a közparkok összekapcsolása, a kulturális örökség védelme, a kreatív közterek kialakítása, az egészségügyi ellátás színvonalának javítása, valamint az állatbarát megoldások előtérbe helyezése. Azt is ígérte, hogy a fővárosi vagyonnyilvántartást átláthatóvá teszi, és a városi ingatlanokat a stratégiai célokhoz igazítva hasznosítja.

A választási eredmények még nem véglegesek, és az újraszámlálás lehetősége továbbra is fennáll. Vitézy Dávid programja, amelyet a "Sokkal több van ebben a városban" címmel hirdetett meg, részletesen bemutatja azokat az intézkedéseket, amelyekkel Budapestet élhetőbbé, fenntarthatóbbá és gazdaságilag virágzóvá kívánta tenni.

Vitézy Dávidot megdöbbentette, hogy egy kiszivárgott hangfelvételen Karácsony Gergely milyen stílusban beszélt róla. A felvételen Karácsony Gergely állítólag azt mondta: "Azon gondolkodom, hogy a Vitézyvel beszélek, ezt el kéne mondani neki, hogy ezt ő vállalja, akkor... akkor... lapáttal fogjuk agyonverni." Vitézy szerint főpolgármester-jelöltként abban nem volt semmi meglepő, hogy az egész kampányban folyamatosan hazudott róla Karácsony, de hogy ilyen jellem lenne a magánéletben és ilyen stílust képvisel, azt nem várta tőle. "Tőlem ilyet biztosan nem hallanának" – fűzte hozzá Vitézy a Blikknek. A választási eredmények véglegesítéséig és az újraszámlálás lezárulásáig nem kíván nyilatkozni a fővárosi közgyűlésben való esetleges együttműködésről.