Vitézy Dávid az Economxnak: Nincs kompromisszum, kell az újraszámolás

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) tájékoztatása szerint Vitézy Dávidnak három nap áll rendelkezésére, hogy benyújtsa az újraszámolási kérelmét, amit a főpolgármester-jelölt az Economxnak megerősített: határidőre beadja a szükséges dokumentumokat.

A vasárnapi választáson 324 szavazattal lemaradó Vitézy Dávid kijelentette, hogy nincs helye kompromisszumnak, az újraszámolás elengedhetetlen. A főpolgármester-jelölt, aki Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester kihívója, hangsúlyozta, hogy a törvényi határidő lejárta előtt benyújtják a szükséges bizonyítékokat és dokumentumokat.

Vitézy Dávid a közösségi oldalán is megosztotta, hogy jelzések érkeznek hozzájuk a rekordszámú, közel 25 000 érvénytelen szavazattal kapcsolatban, amelyek eljárásjogi hibákra utalhatnak, befolyásolva ezzel a főpolgármester-választás végeredményét.

A főpolgármesteri posztért folyó küzdelem mellett a fővárosi közgyűlés összetétele is fontos kérdés:

  • TISZA: 10 mandátum;
  • Fidesz-KDNP: 10 mandátum;
  • Párbeszéd – DK – MSZP: 6 mandátum;
  • MKKP: 3 mandátum;
  • Vitézy-lista/LMP: 3 mandátum.

Az újraszámolás folyamatát a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) határozata szabályozza. A névjegyzékben szereplő 1 333 795 szavazó közül 807 056-an jelentek meg a választáson, és 806 142 lebélyegzett szavazólapot találtak az urnákban. Ebből 24 592 volt érvénytelen, 781 550 pedig érvényes.

A jelöltek közül Vitézy Dávid 371 142, Karácsony Gergely 371 466, Grundtner András pedig 38 942 szavazatot kapott. A szavazatok 100%-os feldolgozottságánál Karácsony Gergely 47,53%-os, Vitézy Dávid pedig 47,49%-os eredménnyel zárta a választást.

A szűk, mindössze 0,04%-os, azaz 324 szavazatos különbség miatt Vitézy Dávid már a szavazatszámlálás lezárulta előtt jelezte az újraszámolási igényét. Az NVI tájékoztatása szerint a választási eljárásról szóló törvény értelmében a szavazatszámláló bizottság döntése ellen csak a választási bizottság döntése elleni fellebbezéssel együtt lehet érvényesen fellebbezni.

A fellebbezés a) a szavazatszámláló bizottság döntésének törvénysértő voltára, vagy b) a szavazóköri eredmények összesítésére és a választási eredmény megállapítására vonatkozó szabályok megsértésére hivatkozva nyújtható be. Így előfordulhat, hogy csak a következő héten lesz hivatalosan Budapest főpolgármestere.

Az FVB határozata nem jogerős, ellene jogszabálysértésre való hivatkozással három napon belül lehet fellebbezni. A fellebbezésben új tények és bizonyítékok felhozhatók, amelyet a Nemzeti Választási Bizottság bírál el. Vitézy stábja egy email-címen várja a további lakossági bejelentéseket a rekordszámú érvénytelen szavazatokkal kapcsolatban.