Viszlát háború, viszlát béke – vége a kampánynak

Kevesebb mint egy hónapig, egészen pontosan 28 napig maradhatnak az utcákon a választási plakátok a vasárnapi önkormányzati és európai parlamenti választások lezárultát követően. A választási eljárásról szóló törvény értelmében a kampány a választás napjáig tart, és a szavazás befejezésétől számított 30 napon belül kötelező eltávolítani a plakátokat. A Nemzeti Választási Iroda honlapján található iránymutatás alapján a pártoknak és jelölteknek kell gondoskodniuk a plakátok leszedéséről, ellenkező esetben bírságot kockáztatnak. Így július 9-ig minden településen el kell tűnniük a választási plakátoknak, beleértve a kormány háborús és békés témájú plakátjait is.

Az idei választási kampány során a kormány háborús propagandája különösen megosztó volt. A Fidesz korábban is alkalmazott már háborús szimbolikát a propagandájában, például a brüsszeli szankciókat bombaként ábrázoló plakátok formájában.

A háborús retorika a NER-média egyik gyakran használt eszköze volt, például Zuglóban a Mexikói úton a kisföldalatti végállomásánál hét háborús témájú plakátot helyeztek el egymás mellé. Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint a háborús plakátok nem jelentenek kárt a gyerekeknek, szerinte a háború maga a valódi veszély. Azonban ez a nézet nem mindenki számára egyértelmű.