TikTokon terjedő veszélyes alvási trend

A TikTokon egy új, veszélyes trend kezdett el terjedni, amely szerint az emberek a nyugodtabb alvás reményében leragasztják a szájukat, de nincs rá egyértelmű bizonyíték, hogy ez valóban segítene az alvásproblémákon, és sőt, veszélyes is lehet.

Időről időre megjelennek különféle, néha veszélyes gyakorlatok a közösségi médiában, és a TikTok sem kivétel ez alól. A legújabb őrület, amely terjedni kezdett, az a tanács, hogy az emberek ragasszák le a szájukat éjszakára, hogy jobban aludjanak. Az e mögött meghúzódó állítás szerint ezáltal kevesebbet horkolnak, pihentetőbb az alvásuk, és a leheletük is frissebb lehet reggelente.

Az alvási apnoe egy olyan állapot, amely alvás közben jelentkezik, és légzésszüneteket okoz, ami miatt az agy felébressze az alvót, hogy újra lélegezni kezdjen. A horkolás is gyakori tünete ennek a rendellenességnek.

A TikTokon terjedő tanács az alvási apnoe obstruktív változatára kínál megoldást, amely során a légúti izmok fizikailag akadályozzák meg a légáramlást.

A Gizmodo utánajárt, hogy van-e tudományos alapja ennek a módszernek, de előre figyelmeztetnek, hogy a légutak ragasztószalaggal történő elzárása veszélyes, és senkinek sem ajánlott kipróbálni.

Az obstruktív alvási apnoéban szenvedők gyakran a szájukon keresztül lélegeznek, hogy kompenzálják az orr elzáródott légútjait, és így próbálják megelőzni a száj kiszáradását vagy a rossz alvásminőséget.

A Gizmodo által talált tanulmányok szerint, bár nem sok van belőlük, és kis mintán alapulnak, egyikük azt találta, hogy a résztvevők 65 százalékának tünetei enyhültek a száj leragasztásával, de a minta mindössze 20 emberből állt.

Ezzel szemben vannak olyan vizsgálatok is, amelyek szerint a szájragasztás súlyosabb apnoés tüneteket eredményezhet.

Amennyiben valaki úgy érzi, hogy az alvási apnoé jelentősen rontja az alvásminőségét, mindenképpen szakemberhez kell fordulnia, aki valós ismeretekkel rendelkezik a témában, és nem szabad csak úgy leragasztani a száját, mert az rendkívül veszélyes lehet.