A közelgő hőhullám és a csapadékos időszak vége

A vasárnap óta tartó heves esőzések és viharok után egy jelentős hőhullám közeledik hazánk felé, amely a jövő héten akár a 40 fokot is elérheti.

Az elmúlt napokban a Brit-szigeteknél kialakult ciklon erős délnyugati áramlást hozott, amely a Földközi-tenger felől nedves levegőt szállított Magyarország felé. Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa szerint ritka, hogy egyszerre nyolc szupercella alakuljon ki Magyarország területén. Az eső és a felhők azonban mérsékelték a hőmérsékletet, ami csökkentette a heves viharok kialakulásának esélyét.

A csapadékos időjárás még kitart, de péntekig már csak záporok és esők formájában várható, miközben a napi hőmérsékleti csúcsok a megszokott 22-28 fok között alakulnak. A változás pénteken kezdődik, amikor is a hőmérsékletek elkezdenek emelkedni, és több helyen átlépik a 30 fokot. Vasárnaptól, hétfőtől kezdődően az ország nagy részén hőhullámra kell számítani, a modellszámítások szerint pedig jövő csütörtöktől az Alföldön akár 38-40 fokos forróság is lehet.

A jelenlegi csapadékos időszak tehát hamarosan véget ér, és bár a jó idő megítélése szubjektív, objektív tény, hogy a 30 Celsius-fok feletti hőmérsékletek a július végi, augusztus eleji időszakban lennének a megszokottak, és akkor is csak rövid ideig. A meteorológus úgy látja, hogy pénteken "robban a bomba", és a csapadékot napokon belül magunk mögött tudhatjuk.