Tihanyban és a Balatonnál politikai változások

Tihanyban a választásokon a környezetvédők győzelmet arattak, míg más balatoni településeken a meglévő polgármesterek maradtak hivatalban, annak ellenére, hogy több helyen is voltak tiltakozások és kritikák.

Tihanyban a választásokon Kötél Balázs győzött, aki a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozva, majdnem 49 százalékos támogatottságot szerzett. A falut 18 évig vezető fideszes Tósoki Imre nem indult újra, és a választás előtt kiderült, hogy családtagjai kedvezményesen juthattak önkormányzati telekhez, ami valószínűleg befolyásolta a választók döntését.

Balatonaligán a civilek tiltakozása ellenére Takács Károly polgármester folytathatja a munkát, miután független jelöltként 50,3 százalékos támogatottságot kapott. Szántódon Vizvári Attila, aki 2012 óta vezeti a települést, 73 százalékos fölénnyel nyert, és még a szavazói számát is növelni tudta.

Balatonföldváron a kikötőfejlesztés ellenére maradt a polgármester, Holovits György Huba, aki szűkült előnnyel, de megőrizte pozícióját Herényi Károlyval szemben. Fonyódon a Fidesz győzött a polgármesterválasztáson, de a leköszönő fideszes Hidvégi József meglepetésre nem jutott be a testületbe.

A Balaton környéki választások eredményei azt mutatják, hogy a helyi közösségek különböző mértékben, de fogékonyak a változásra, és a környezetvédelmi kérdések, valamint a helyi ügyek jelentős szerepet játszottak a döntéseikben.