Figyelmeztetések az ország nagy részére: zivatarok és felhőszakadás várható

Kedden az ország nagy részében változékony időjárásra kell számítani, több helyen záporok, zivatarok kialakulásával, néhol felhőszakadás is előfordulhat. Nyugat felől megnövekszik a felhőzet, és elszórtan valószínű eső, zápor, míg északnyugaton helyenként tartósan felhős marad az ég. Keleten eső, zápor, zivatar és helyenként jégeső is várható.

A felhőzet kedden lassan szakadozik, de a nap második felében az északkeleti, keleti harmadban még előfordulhatnak záporok és zivatarok. A csapadékgócok kelet felé helyeződnek át, így délután már főként csak ezen a területen kell készülni a csapadékra. Az északnyugati szél helyenként megerősödik, különösen a zivatarok környezetében, ahol viharos széllökések is előfordulhatnak.

A nappali hőmérsékletek általában 22 és 28 fok között alakulnak, azonban a Nyugat-Dunántúlon hűvösebb, 20 fok körüli értékek is lehetnek.

A HungaroMet elsőfokú figyelmeztetést adott ki zivatar miatt többek között Baranya, Bács-Kiskun, Békés, és további vármegyékben. Emellett Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar vármegyékben felhőszakadás miatt is figyelmeztetés van érvényben.

Az orvosmeteorológiai előrejelzés szerint fronthatás nem várható, azonban a nyirkos időben az ízületi bántalmak felerősödhetnek, a délutáni északnyugati szél pedig további panaszokat okozhat. Vérnyomás-ingadozás, fejfájás, görcsös panaszok, nyugtalanság jelentkezhet, és a keleti tájakon a fülledt levegő szédülést, nehézlégzést, rosszullétet okozhat az arra érzékenyeknél.

Szerdán eleinte sok lesz a felhő, főként délen és az Alföldön eshet, majd délután csökken a csapadékhajlam, nyugat felől egyre többfelé kisüt a nap. Többfelé élénk, nyugaton erős lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 20 és 25 fok közé melegszik a levegő.

Csütörtökön gomoly- és fátyolfelhők zavarhatják meg a napsütést. Elszórt záporok, zivatarok még a Dunától keletre fordulhatnak elő. Délután többfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati szél. A csúcshőmérséklet 20-26 fok között alakul.

Pénteken legfeljebb néhol fordulhat elő zápor. Kevés felhő, sok napsütés várható. Az északi szél a Tiszántúlon megélénkülhet. Délután 21-27 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Szombaton is folytatódik a nyugodt, napos idő. Számottevő csapadék nem valószínű. Északnyugaton megélénkülhet délkeletire forduló szél. Napközben már 24-29 fokra van kilátás.

Az időjárás-előrejelzés folyamatosan frissül, további részletekért látogasson el a következő weboldalra: https://index.hu/idojaras.