A szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatának átalakítása

Negyvenhat év után változások előtt áll a szentesi Horváth Mihály Gimnázium drámatagozata, amelynek jövője bizonytalanná vált az intézményvezetés döntése nyomán. A gimnázium drámatagozatának átalakításáról a diákok és szülők csak a terjedő hírek hatására értesültek, és egy rendkívüli szülői értekezleten kaptak tájékoztatást az ügyről. A drámatagozat, ahol több ismert színész is tanult, korábban is többször került helyi politikai befolyás alá.

A szülők májusban szembesültek azzal, hogy a Keleti István művészeti képző nem hosszabbít szerződést a gimnáziummal, és a drámaoktatást a Lajtha Iskola veszi át, amely eddig elsősorban a zeneoktatásra koncentrált. A Keleti István Alapfokú Művészeti Iskola és Szakgimnázium 25 éve támogatta az intézményt közös programokkal, tréningekkel, tanári továbbképzésekkel, ingyenes szállás biztosításával, de a gimnázium fideszes igazgatója, Sipos Kitti Lídia minden egyeztetést nélkülözve felmondta az együttműködést.

A szülői értekezleten nem kaptak választ kérdéseikre, és több képviselő, köztük a zeneiskola igazgatója és a Keleti képviselői nem jelentek meg. A drámatagozatos diákok korábban emelt óraszámban részesültek képzésben, amit a Keletivel szerződött óraadók vezettek, és a gimnázium termet is biztosított a képzéshez. A terembérletet már felmondták, de az oktatás szervezésének részletei még ismeretlenek.

A Hódmezővásárhelyi Tankerület korábbi elnöke, Balázs József 2020-ban utólag módosította a gimnázium felvételi feltételeit, ami botrányhoz vezetett, de végül mindenki bejutott a drámatagozatra. Az iskolában azóta sem nyugodt a helyzet, az igazgató leváltotta a drámatagozat vezetőjét, aki részt vett a tanársztrájkokban, és azóta nem neveztek ki új vezetőt.

Sipos Kitti, aki a Fidesz-KDNP jelöltje is volt a helyi közgyűlésben, azt nyilatkozta, hogy a tagozat átalakítása történik, és a 29 felvett diák nyugodtan készülhet a következő tanévre. Az ellenzéki képviselőjelölt, Pásztor Antal szerint viszont ez a tagozat elsorvasztását jelentheti. Varga Ferenc független országgyűlési képviselő a Belügyminisztériumhoz fordult az ügyben, és nyílt levélben szólította fel Sipos Kitti Lídiát, hogy álljon ki a nyilvánosság elé és magyarázza el döntését.

A szülők levelet küldtek a tankerület vezetőjének a drámatagozat jövőjével kapcsolatban, de választ még nem kaptak. A közvetlenül érintettek egy célja van: a magasszínvonalú drámaoktatás megőrzése, amely már az 1980-as évektől folyik a gimnáziumban. A Keleti István iskola igazgatója, Illich Alíz levélben értesítette a szülőket a kapcsolat felmondásáról, és az ügy miatt rendkívüli szülői értekezletet is tartottak.

Az 1859-es alapítású, szentesi Horváth Mihály Gimnázium a dél-alföldi térség legrégibb középfokú oktatási intézménye, drámatagozata pedig olyan neves színészeket nevelt, mint Alföldi Róbert, Szőke András, Badár Sándor vagy Gáspár Sándor.