Európai Parlamenti képviselők búcsúznak

A június 9-i európai parlamenti választások után jelentős változások következnek be a magyar képviseletben. Sokan távoznak, köztük olyan ismert politikusok is, akik hosszú évek óta részesei voltak a testületnek.

A választások eredményeként kevés olyan magyar képviselő marad az Európai Parlamentben (EP), aki az előző ciklusban is tagja volt a testületnek. Egy ellenzéki párt már a voksolás előtt kiesett az EP-ből, kettő nem érte el a bejutási küszöböt, és a Fidesz képviselői közül is többen távoznak. A bejutó pártok listáin szereplőknek még dönteniük kell a visszalépésről, így a hivatalos névsor később válik ismertté.

Hidvéghi Balázs, a Fidesz képviselője már a választás előtt új feladatot kapott, Szentkirályi Alexandra volt főpolgármester-jelölt kampányfőnöke lett. Korábban több fontos pozíciót töltött be, többek között a Magyar Nemzeti Bank szóvivőjeként és helyettes államtitkárként is dolgozott. Az EP-ben angolul szólalt fel, kritizálva az uniós „ideológiai dzsihádot”, és feljelentett egy reptéri boltot, amiért ott „öncélú homoszexuális tartalmat árusítanak”.

Trócsányi László, a Fidesz korábbi EP-listavezetője, nem indul a júniusi választáson, és az Európai Parlamentből való távozása után a Károli Gáspár Református Egyetem rektoraként folytatja munkáját. Az EP jogi szakbizottsága korábban összeférhetetlenséget állapított meg nála, amikor az európai bizottsági kinevezését akadályozta meg. A Transparency International szerint az összes EP-képviselő közül a harmadik legnagyobb jövedelmet vallotta be mellékállásokból.

Bocskor Andrea, a kárpátaljai képviselő, két ciklus után hagyja el az EP-t. Az Ukrajna elleni orosz invázió első évfordulóján élesen bírálta az orosz agressziót, és támogatta Ukrajna uniós tagjelöltségét.

Kósa Ádám, aki jelnyelven kommunikál, hosszú idő után búcsúzik az EP-től. A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke, a jövőben Magyarországon szeretné hasznosítani tapasztalatait és a siketek nemzetközi sportéletét irányítani akarja.

Járóka Lívia, az első roma nő az EP-ben, a Fidesz uniós pozícióinak elveszítése után tér vissza az egyetemi-akadémiai élethez.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik képviselője, aki korábban zsidózó megjegyzéseket tett, a néppártosodás jegyében már az Egyesült Államok nagykövetségén kipában széderezett, és az EP-ben az orosz dezinformációs háborút kritizálta.

Donáth Anna, a Momentum volt listavezetője és rövid ideig pártelnöke, a választási eredmények miatt távozik az EP-től.

Cseh Katalin, a Momentum másik képviselője, aki a ciklus félidejénél váltott volna Donáth Annával, szintén távozik. Az EP-ben a Renew Europe képviselőcsoport alelnöke volt, és a kormányközeli média korrupciógyanús ügyekkel vádolta meg.

Ujhelyi István, az MSZP-ből kilépett politikus, a közéletből nem távozik, az ENSZ turisztikai világszervezetének lesz az európai intézményekhez rendelt nagykövete, és több nemzetközi céghez is kapcsolódik tanácsadóként.