Vadlovak tértek vissza a kazah sztyeppére

Kétszáz év után ismét vadlovakat láthatunk a kazahsztáni sztyeppén, köszönhetően európai állatkerteknek, amelyek lehetővé tették az állatok visszatelepítését.

A vadlovak (Equus ferus) hajdanán gyakori látványt nyújtottak a közép-ázsiai füves pusztákon, de a vadászat és az élőhelyeik pusztítása miatt a faj a kihalás szélén állt az 1960-as években. Mongóliában még maradtak fenn kis számban, de Kazahsztán területéről eltűntek. A müncheni és a prágai állatkertek által nevelt öt kancát és két csődört most szabadon engedték a sztyeppén.

A prágai állatkert szóvivője szerint ezek a világ utolsó igazi vadlovai, mivel a többi szabadon élő ló, mint például az amerikai musztángok, csupán háziasított lovak elvadult utódai.

A szakértők hangsúlyozzák, hogy a vadlovaknak fontos szerepük van a sztyeppék ökoszisztémájában, mivel ürülékükkel termékenyítik a talajt és a magok terjesztésében is részt vesznek.

A projekt első szakaszában szabadon engedett 7 vadló csak a kezdet, a következő öt év során összesen 40 egyedet terveznek visszatelepíteni Kazahsztánba. Filip Mašek, a prágai állatkert munkatársa szerint a modern állatkertek feladata nemcsak a veszélyeztetett fajok megóvása, hanem az is, hogy visszahelyezzék őket eredeti élőhelyükre.