Új építésű vagy használt lakást vegyünk? Érvek és ellenérvek

Ingatlanvásárláskor gyakori dilemma, hogy új vagy használt lakást vásároljunk, ami számos szempont mérlegelését igényli. Az ingatlanpiac újra felfutóban van, a Duna House Barométer adatai szerint áprilisban 11 200 tranzakció történt, ami 65 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz képest. Az újépítésű és használt ingatlanok közötti választás azonban több kérdést is felvet.

Sokan félnek az új építésű házaktól, mivel előfordulhatnak olyan problémák, mint az áremelkedés, a határidőre való nem elkészülés, a műszaki átadás utáni hibák javításának csúszása, vagy a beköltözést követő rejtett hibák. A Bankmonitor szakértői egy webinart tartanak 2024. június 12-én, ahol jogi tanácsokat adnak az adásvételi szerződésekkel és a kivitelezőkkel kapcsolatos problémák kezelésére.

A lakás vételára is fontos szempont. A KSH adatai szerint 2023. IV. negyedévében egy átlagos használt lakás négyzetméterára 464 ezer forint volt, míg az új építésű lakásoké kicsivel 1 millió forint fölött. Budapesten az árkülönbség kisebb, de még mindig jelentős: egy használt lakás négyzetmétere 876 ezer forintba, míg egy újé 1,36 millió forintba kerül. Egy 80 négyzetméteres új lakásért így 108 880 000 forintot, egy használtért pedig 70 080 000 forintot kell fizetni.

A lakástámogatások terén már nincs jelentős eltérés az új és használt ingatlanok között. A korábbi csok megszűnt, és a 2024-ben induló CSOK Plusz mindkét ingatlantípusra ugyanazt az összeget teszi elérhetővé. A Babaváró kölcsön szintén nem tesz különbséget az ingatlanok között, hiszen kamatmentes és szabad felhasználású.