Újabb mérföldkő az M44 gyorsforgalmi út építésében

Az Építési és Közlekedési Minisztérium bejelentése szerint 2024. május 7-én átadták az M44 gyorsforgalmi út Szentkirály és Lakitelek közötti szakaszát, és most újabb szakaszokon indult meg a forgalom.

Az M44 gyorsforgalmi út építése 2016 óta tart, és eddig Szentkirály és Békéscsaba között 93 kilométernyi kétszer kétsávos út épült meg, amely Békéscsabát köti be a gyorsforgalmi úthálózatba. A Kecskemét és Szentkirály közötti 32,2 kilométer hosszú szakasz jelenleg is kivitelezés alatt áll, ahol összesen 14 híd épül, ezek közül kettőt június 11-én adnak át a forgalomnak.

A két új felüljáró közül az egyik a Nagykőrösről kivezető Csongrádi úton található, egy 49 méter hosszú egynyílású felüljáró formájában, míg a másik a 441 számú főútnál helyezkedik el, ahol az M44-et külön szintű csomóponttal keresztezi. A felüljárók átadásával lehetőség nyílik a meglévő útszakaszok elbontására és az M44 építésének folytatására.

Az M44 gyorsforgalmi út építése mellett a 441 számú főút megerősítése is párhuzamosan zajlik, ahol a külterületi szakaszokon a főpálya már elkészült, így a felüljárók átadásával akadálytalan a haladás Nagykőrös és Katonatelep között.

A projektet hazai forrásból finanszírozza az Építési és Közlekedési Minisztérium, a kivitelezést pedig a Hódút Építő Kft. végzi, melynek nettó összértéke 135,9 milliárd forint.