Várakoznia kell az új polgármestereknek

Az újonnan megválasztott polgármestereknek hónapokig kell várakozniuk, mire hivatalosan is átvehetik elődeik pozícióját, mivel az Alaptörvény egy 2022-es módosítása értelmében az önkormányzati választásokat idén júniusra tűzték ki, de a hivatalban lévők megbízatása október 1-jéig tart.

Az Alaptörvény módosítása, amely egy napra helyezte az európai parlamenti és az önkormányzati választásokat, állami költségmegtakarítást hozhat, akár 9-10 milliárd forintot is spórolhat az államnak. Ennek ellenére a hivatalban lévő polgármesterek és képviselő-testületek megbízatása nem rövidült le, ami közel négy hónapos átmeneti időszakot eredményez azokon a helyeken, ahol a vezetőket leváltották.

A vasárnapi önkormányzati választásokon mintegy hatvan nagyobb városban és fővárosi kerületben váltották le a polgármestereket, de a megválasztott új vezetőknek októberig kell várakozniuk, mire hivatalosan is átvehetik az irányítást.

A Telex összeállítása szerint figyelemre méltó, hogy a váltás előtt milyen hosszabb távú szerződéseket kötnek a leváltott polgármesterek, és hogyan gazdálkodnak a költségvetéssel. Felmerül a kérdés, hogy a leváltott polgármesterek üres kasszával adják-e át a hivatalt, és milyen lehetőségei vannak az újonnan megválasztott polgármestereknek, ha elődeik az átmeneti időszakban kedvezőtlen szerződéseket kötnek az önkormányzat nevében.