Új kutatás: ezért árthat a szívnek, ha alvás előtt sokat iszunk a repülőn

Egy friss jelentés szerint a laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy az alkoholfogyasztás utáni alvás alacsony légnyomáson, mint amilyen a repülőutak során előfordul, aggasztóan csökkenti a vér oxigénszintjét és növeli a pulzusszámot.

A Kölni Német Repülési Központ Repülési Orvostudományi Intézetének alvásszakértője, Dr. Eva-Maria Elmenhorst szerint a repülőn történő alkoholfogyasztást érdemes mellőzni, különösen elalvás előtt. Az alkoholos italok fogyasztásának csökkentése vagy teljes elhagyása javasolt, mivel a kutatások szerint ez jelentősen befolyásolhatja a szív működését az alacsony légnyomású környezetben.

A repülés önmagában is megterhelő lehet a szervezet számára. A száraz levegő dehidratál, a hosszú ideig tartó ülések pedig vérrögképződést okozhatnak. A kutatók szerint az utazómagasságon csökkenő légnyomás mellett az oxigénszint is csökken, ami önmagában is hatással van a szervezetre. Az alkoholfogyasztás ebben a környezetben még inkább fokozza ezeket a hatásokat, ami különösen veszélyes lehet azok számára, akik már meglévő egészségügyi, különösen szív- és érrendszeri problémákkal küzdenek.

Dr. Elmenhorst hozzátette, hogy a csökkent oxigéntelítettség és a pulzusszám emelkedése súlyosbíthatja a már meglévő egészségügyi állapotokat, különösen az alvási időszak alatt. A kutatók eredményei alapján tehát a repülőgépen történő alkoholfogyasztás kerülendő, hogy elkerüljük a szív egészségére gyakorolt potenciálisan káros hatásokat.