Új villamosok érkeznek Budapestre

Karácsony Gergely főpolgármester bejelentette, hogy Budapestre megérkezett az új CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye, és a BKK további 110 új villamos beszerzésén dolgozik.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy közösségi média bejegyzésben osztotta meg, hogy a városba érkezett az új, 51 darabos CAF-villamosflotta első kocsiszekrénye. A bejegyzés szerint a BKV Vasúti Járműjavító szakemberei már az összeszerelésen dolgoznak, és a beszerzés eredményeként az alacsony padlós villamosok aránya a jelenlegi 30%-ról 40%-ra nőhet. A főpolgármester hozzátette, hogy 2025 végétől több vonalon is találkozhatunk majd az új villamosokkal.

Karácsony Gergely a bejegyzésében említést tett arról is, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) jelenleg további 110 új villamos beszerzésén dolgozik, amelyek – a források rendelkezésre állása esetén – 2029-től érkezhetnek Budapestre.

A CAF villamosok beszerzése korábban a választási kampányban is napirenden volt, ahol Karácsony Gergely és Vitézy Dávid ütköztették nézeteiket ebben a kérdésben. Horváth László, a BKK beruházási igazgatója már korábban beszélt arról, hogy a következő járműbeszerzés előkészítésén dolgoznak, amely körülbelül 110 villamosra szólhat. Azonban még nem áll rendelkezésre információ arról, hogy ezek a villamosok milyen gyártmányúak lesznek.

Éltek az opciós joggal

Jelenleg 73 CAF-villamos közlekedik Budapesten, többek között az 1-es és a fonódó budai villamosok vonalán. Tavaly februárban jelent meg a Magyar Közlönyben a határozat, miszerint állami finanszírozással újabb 51 spanyol típusú CAF-villamossal gazdagodik a budapesti közösségi közlekedési géppark. A közlekedési projekt költsége valamivel több mint 54 milliárd forint.

A BKK és a CAF-villamosokat gyártó spanyol vállalat megállapodásának értelmében a fővárosi közlekedési cég továbbra is opciós joggal rendelkezik a villamosok lehívására. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a BKK változatlanul jócskán a piaci ár alatt vásárolhatja meg ezeket a CAF típusú villamosokat.

A BKK egy korábbi közleménye alapján így 51 újabb alacsonypadlós, akadálymentesített, klímával felszerelt villamos érkezik majd a fővárosi sínekre. Az új villamosok megrendelésével a külső budapesti kerületekben, valamint a nagyobb lakótelepeken is több akadálymentes jármű közlekedhetne. Ezeken a környékeken jelenleg egyáltalán nem, vagy csak nagyon alacsony számban járnak alacsonypadlós, akadálymentesített BKK-járatok.