Megtetszett nekik iskolatársuk cipője, erőszakkal próbálták meg elvenni tőle

A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség vádat emelt három tizenéves fiatallal szemben, akik egy iskolatársuk cipőjét szerezték meg erőszakkal.

A vádirat szerint a 13 éves fiúk 2022 decemberében egy budapesti általános iskola udvarán követelték az áldozat cipőjét. Amikor a sértett nem volt hajlandó odaadni, az egyik elkövető hátulról lefogta és felemelte, míg a második társuk a harmadik fiú biztatására lehúzta az áldozat cipőit.

Egy tanárnő észlelte az eseményeket, és felszólította a támadókat, hogy adják vissza a cipőt, amit meg is tettek. Azonban nem hagyták abba a zaklatást, és a tornaöltözőben is követték a sértettet. Ott az egyikük felemelte és a falhoz nyomta az áldozatot, majd meg is ütötte.

A támadás tovább fokozódott, amikor a harmadik fiú ismételt biztatására a társa megfenyegette a kiskorút, hogy ha nem adja oda a cipőjét, késsel meg fogják szurkálni.

A helyzetet egy másik diák próbálta megoldani, aki felszólította a vádlottakat, hogy engedjék el a sértettet. Miközben a vádlottak az őt segíteni próbáló diákkal voltak elfoglalva, az áldozatnak sikerült elmenekülnie és segítséget kérni egy tanártól.

Az ügyészség álláspontja szerint a vádlottak beszámíthatók voltak a rablás idején, és rendelkeztek a bűncselekmény felismeréséhez szükséges belátási képességgel. A Budapesti I. és XII. Kerületi Ügyészség Fiatalkorúak Büntetőügyeinek Részlege csoportosan elkövetett rablás bűntettével vádolja őket, és javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozza.