A tetoválások és a rákkockázat növekedése

Svéd kutatók szerint a tetoválások jelentősen növelhetik a limfóma, egy ritka ráktípus kockázatát. A tetoválótinta hosszú távú egészségi hatásai még mindig kevéssé ismertek, de a legújabb kutatások aggodalomra adnak okot.

A tetoválások ma már nem csupán divat vagy személyiség kifejezésének eszközei, hanem egyre inkább az egészségre gyakorolt potenciális hatásuk kerül előtérbe. Európában az elmúlt évtizedben egyre nagyobb figyelmet kapnak a tetoválótintákban található veszélyes vegyi anyagok. A tetoválótinta a bőr alá juttatva nem marad helyben, hanem a szervezet idegen anyagként kezeli, és a nyirokcsomókba vándorolhat.

Christel Nielsen, a Lund Egyetem docense és kutatócsoportja egy nagyszabású tanulmány keretében vizsgálta a tetoválások és a limfóma közötti összefüggést. A kutatás eredményeit az eClinicalMedicine folyóiratban publikálták.

Svédországban, ahol a lakosság jelentős része tetovált, a Nemzeti Rákregiszter adatai alapján végezték el a vizsgálatot. A 2007 és 2017 közötti időszakban diagnosztizált limfómás eseteket hasonlították össze a nem limfómás kontrollcsoporttal. A résztvevők közötti összehasonlítás során figyelembe vették az életmódbeli tényezőket, így a dohányzást és az iskolai végzettséget is.

A kutatás során arra jutottak, hogy a tetovált személyeknél 21%-kal magasabb volt a limfóma kockázata a tetoválás nélküliekhez képest. Ugyanakkor kiemelték, hogy a limfóma önmagában ritka betegség, és a kockázatnövekedés alacsony kiindulási kockázatra vonatkozik.

A tetoválás mérete nem bizonyult jelentős tényezőnek a kockázat szempontjából, viszont az idő, amennyi ideje a résztvevők tetoválással rendelkeztek, befolyásolta a kockázatot. Kiemelten magasabb kockázatot mutattak az újonnan készült, illetve a több mint tíz éve készült tetoválások.

Nielsen hangsúlyozza, hogy a kutatás alapján még nem adhatók konkrét tetoválási ajánlások, további kutatások szükségesek. Ugyanakkor fontos, hogy a tetovált emberek tudatában legyenek a lehetséges egészségi hatásoknak, és orvoshoz forduljanak, ha a tetoválással kapcsolatos tüneteket észlelnek.

A tetoválások népszerűsége ellenére a kutatók szerint fontos a további kutatások elvégzése a tetoválások egészségre gyakorolt hatásainak mélyebb megértése érdekében. Nielsen és munkatársai jelenleg bőrrákkal és az immunrendszerrel kapcsolatos betegségekkel összefüggő párhuzamos tanulmányokat végeznek.