Józsefvárosi támadás a Kesztyűgyárban

A Fáklya közösség tagjait érte támadás a VIII. kerületi Kesztyűgyár közösségi házában, ahol filmvetítésre és workshopra gyűltek össze. Az önkormányzat szerint az eset hétfő este történt, amikor ismeretlen, kapucnis támadók rontottak be a helyiségbe.

A kerületi újság beszámolója szerint az incidens során az elkövetők lökdösődtek, székeket dobáltak, a projektort összetörték és több embert megütöttek. Öt-hat feketébe öltözött férfi maszkot viselő támadó berendezési tárgyakat rongált meg és egy férfit bántalmaztak, aki könnyű sérülést szenvedett. A támadás következtében hárman sérültek meg, közülük egy személyt kórházba szállítottak, míg a másik két sérültet a helyszínen látták el a mentők.

A helyszínen dolgozó munkatársak közbelépése után a támadók elhagyták az épületet. A Budapesti Rendőr-főkapitányság közösség tagja elleni erőszak bűntett gyanújával indított nyomozást ismeretlen tettesek ellen, és nyomozócsoportot hozott létre a felderítés érdekében. A rendőrség hivatalos honlapján azonban nem jelent meg közlemény az esettel kapcsolatban.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság más esetekben is aktívan részt vesz a helyszíni intézkedésekben. Egy másik esemény során a XX. kerületben egy őrjöngő nőhöz hívták ki a rendőröket, aki bezárkózott lakásába és nem akarta beengedni őket. A rendőrség végül csak biztonsági intézkedést hajtott végre, és a nőt a mentőszolgálat munkatársai kórházba szállították. Az eset kapcsán egy helyi lakó elmondta, hogy nem először fordult elő probléma ezzel a személlyel, korábban is voltak hasonló incidensek. A rendőrség és az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője, Sebő Katalin is megerősítette az eseményeket.

A Fáklya tagjai a nemrég átalakult Forradalmi Kommunista Internacionálé kongresszusát követték élőben a Kesztyűgyárban. A szervezet keddi bejegyzésében azt írta, hogy a támadók maszkot viseltek, és a rongálás mellett az egyik tagjukat ököllel arcon ütötték, egy másik résztvevőt pedig „a nyakánál fogva áthajították az előzetesen berendezett székeken”. A segítségükre érkező férfit a földre vitték és ott verték tovább, őt kórházba kellett szállítani. Az elkövetők még a rendőrök érkezése előtt elmenkültek a helyszínről.

A Mérce szerint egy antifasiszta Facebook-oldal kiszúrta, hogy a támadásra a „Nacionalista Zóna 3.0” nevű Telegram csatornán jelent meg uszító jellegű felhívás még korábban. A bejegyzést azóta eltávolították. A Nacionalista Zóna 3.0 Telegram csatornához kapcsolódik egy Julius Evola és más jobboldali radikálisok eszméit terjesztő blog is, amelynek szerzői a Mi Hazánk Mozgalomhoz kötődő Magyar Jelenben is tettek már közzé antifasiszta mozgalmat elítélő publikációkat. A „Nacionalista Zóna 3.0” Telegram-csatorna rendszeresen teszi közzé például a 2018-ban alakult Légió Hungária nevű szélsőjobboldali csoport híreit és felhívásait is.

A Fáklya az International Marxist Tendency magyarországi tagszervezeteként alakult meg 2023-ban. A szervezet 2024 június 10-én a Forradalmi Kommunista Internacionálé nevet vette fel, a magyar tagszervezet tagjai az ezt bejelentő kongresszust akarták megnézni a Kesztyűgyárban. A nemzetközi szervezet manifesztója szerint céljuk a tőkés kapitalista rendszer elleni fellépést és a forradalmat világszerte megszervezni.