Orosz vadászbombázó zuhanás Észak-Oszétiában

Lezuhant egy Szu-34-es vadászbombázó Észak-Oszétiában, a gép személyzete életét vesztette – erősítette meg az orosz védelmi minisztérium.

Az orosz űr- és légierő vadászbombázója hegyvidéki, lakatlan területen zuhant le, így a földön nem keletkezett kár. A baleset okát elsődlegesen műszaki hiba okozhatta, a pontos körülmények tisztázása érdekében vizsgálóbizottság érkezett a helyszínre. A Szu-34-es vadászbombázó kiképzőrepülést végzett, amikor bekövetkezett a tragédia.

A Pravda szerint a rutin gyakorlaton részt vevő orosz vadászbombázó a Kaukázus hegyei között csapódott be, az előzetes jelentések szerint műszaki hiba miatt. A legénység mindkét tagja életét vesztette.

A Szu-34-es vadászbombázó, más néven Fullback, az orosz légierő egyik legmodernebb harci repülőgépe, amelyet elsősorban földi célpontok elleni támadásokra használnak. A gépet Ukrajnában is gyakran bevetik, ami meg is látszik a veszteségrátákon: a géptípusból eddig 27 semmisült meg, ezzel a második legnagyobb veszteségrátával rendelkező gépnek számít a Szu-25-ös csatarepülőgép után (amiből eddig 29 semmisült meg).

A háború kirobbanása óta látványosan megugrott az orosz vadászgépeket érintő balesetek száma. Biztosra vehető, hogy a személyzetre és a gyártókra nehezedő nagyobb nyomás is közrejátszik ebben, ugyanakkor távolról sem lehet kizárni azt, hogy a nyugati szankciók miatt már a gyárakból is rosszabb minőségű elektronikával jönnek ki a fegyverek. Civil áldozatokról nem érkezett jelentés, mivel a baleset lakott területen kívül történt.