Iskolai mobilhasználat szigorítása

A kormány tervezete szerint szigorodhat az iskolai mobiltelefon-használat, és a tanárok, valamint az iskolaőrök jogosultságot kaphatnak a diákok csomagjainak és tárolóhelyiségeinek átvizsgálására.

A hétfőn közzétett törvényjavaslat célja, hogy egységes szabályozást hozzon létre az iskolákban bevihető és korlátozottan bevihető tárgyak tekintetében. Az indoklás szerint az utóbbi időben több olyan eset is előfordult az iskolákban, amelyek a társadalom jogos felháborodását váltották ki, és ezek a verbális, vizuális vagy fizikai támadások mind az online, mind az offline térben megjelentek.

A törvényjavaslat értelmében a tanárok és az iskolaőrök jogot kapnának arra, hogy átvizsgálhassák a diákok csomagjait és tárolóhelyiségeiket, amennyiben erre szükség van.

A mobiltelefonok használatával kapcsolatban a tervezet kiemeli, hogy ezek jelentősen elvonják a diákok figyelmét a tanulástól, és lehetőséget adnak az internetes zaklatásra is. Jelenleg az egyes iskolák házirendje szabályozza ezt a területet, de az okostelefonok egyre szélesebb körű elterjedése miatt indokoltnak látszik egy egységes szabályozás bevezetése.

A törvényalkotók azonban hangsúlyozzák, hogy azokat a digitális eszközöket, amelyek a tanórákon digitális taneszközként funkcionálhatnak, továbbra is használni kell tudni a pedagógus által meghatározott módon és időben, tanulási céllal.

A törvényjavaslat elfogadása esetén a kormány rendeletben fogja meghatározni azon tárgyak körét, amelyeket a tanulók nem vihetnek be az intézménybe, és ezeket az eszközöket megőrzőben, öltözőben lesznek kötelesek elhelyezni. A pontos részletek később fognak kiderülni, várhatóan kormányrendelet formájában, és akkor fény derülhet arra, hogy az egyes iskoláknak milyen felhatalmazásaik lehetnek akár a diákok okostelefon-használatának korlátozására, tiltására.

Az ügy nem teljesen előzmények nélküli Magyarországon, pár hónappal ezelőtt a Belügyminisztériumnál is szóba került a téma. Rétvári Bence, a minisztérium parlamenti államtitkárának tavaly októberi megszólalása alapján bár arra lehetett következtetni, hogy itthon nem várható radikális változtatás, a BM hozzátette, hogy a mobil elektronikai eszközök negatívan befolyásolhatják a gyermekek társas és szociális viszonyait, vagy káros hatással lehetnek verbális kommunikációjukra.

A teljes tiltást a Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) elnöke, Horváth Péter nem szorgalmazná, elmondva, hogy az eszközök így vagy úgy, de mindenképp bejutnak az intézményekbe, és a zéró tolerancia helyett inkább az optimális használatra kellene törekedni.