Együttélés emberrel, természettel – 28 éves fotós nyerte az idei Hemző-díjat

Tizenegyedik alkalommal adták át a Hemző Károly-díjat, amelyet 35 év alatti magyar fotográfusok számára írnak ki kurátori jelöléssel. Az idei díjazott Szajki Bálint, a 24.hu fotóriportere, aki a zsűri döntése alapján kiemelkedő munkásságával és személyes élményt nyújtó sorozataival érdemelte ki az elismerést.

A Hemző Károly Alapítvány Kuratóriumának tagjai, köztük Lajos Mari, Hemző özvegye, Salvarani Zsófia, a művész nevelt lánya, valamint Korniss Péter, Bánkuti András és Bácsi Róbert László fotográfusok, illetve az Alapítvány titkára, Szarka Klára, a döntés indoklásában kiemelték Szajki Bálint sokoldalúságát és mélyreható témaválasztását. A fotós munkái között olyan társadalmilag releváns témák jelennek meg, mint az öregkori élet nehézségei és szépségei, a szükség teremtette életközösségek, valamint az ember és természet, állatok közötti kapcsolat. Szajki Bálint nemzetközi kapcsolatok szakon szerzett diplomát, majd a MÚOSZ Fotóriporteri iskolájában tanult, jelenleg a 24.hu fotóriportere és többszörös díjnyertes a Magyar Sajtófotó Pályázaton.

A díjazott fotós pályaművei között szerepel egy demenciával küzdő nagypapa és gondoskodó nagymama életét bemutató sorozat, valamint egy elhagyott ravatalozóban otthonra találó utcaseprők, egy lovakhoz különleges viszonyt ápoló idomító, és egy kavicsbányából horgásztóvá alakult terület mindennapjait feldolgozó képsorozat is. Szajki Bálint Izland földöntúli tájairól készült fotóit is bemutatja.

Kavicsos-tó

A Kavicsos-tó, amelyet az interneten "Magyar Maldívként" is emlegetnek, Budapest közelében, Csepel és Szigetszentmiklós határán található, és egyedülálló világát a szocialista ipar mementójaként ismerhetjük meg. Az egykori kavicsbánya talajvízzel telt meg és horgásztóvá alakult, ahol ma is él egy csendes horgász- és lakóközösség. A tó veszélyes vizei miatt csak azoknak ajánlott a fürdés, akik ismerik a mélyben rejlő bányamaradványokat és építményeket. A tó környezetében az idő megállt, az egykori kocsmák bezártak, és a területen élők hálásak, hogy megőrizhették a nyugodt, természetközeli életüket.

Az ünnepélyes díjátadóra június 11-én kerül sor a Capa Központ Rendezvénytermében, melyet követően 18 órától a tavalyi győztes, Melegh Noémi Napsugár "Így láthatsz meg engemet" című kiállítása nyílik meg a 8F Galériában, amely egész nyáron látogatható lesz. A Hemző Károly-díjat a Hemző Károly Alapítvány hívta életre a nagyszerű magyar fotográfus emlékének ápolására és a fiatal magyar fotósok támogatására.