SCHOTT Pharma: Új fejezet kezdődik a magyar gyógyszeriparban

Magyarország jelentős lépést tett a gyógyszeripari innováció terén, miután a SCHOTT Pharma több mint 28 milliárd forintból bővítette lukácsházi telephelyét, ahol steril előretölthető üvegfecskendőket kezdenek gyártani.

A SCHOTT Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Vizi Balázs elmondása szerint a beruházás révén jelentősen nő a gyártókapacitás, és több mint 120 új munkahely jön létre. A gyár területe körülbelül 20 százalékkal bővül, új épületekkel és 21. századi technológiával bővítik a gyártósorokat. A projektet a központi költségvetés 3,321 milliárd forinttal támogatta.

A cég, amely 14 országban van jelen, mostantól Magyarországon is előállítja azokat a speciális üvegfecskendőket, amelyeket a gyógyszercégek a GLP-1-től kezdve a kritikus vakcinákig és az innovatív biológiai készítményekig használnak majd. A termékek közel 90 százalékát nemzetközi gyógyszeripari vállalatok rendelik, de a magyar piac szereplői is az ügyfelek között vannak.

A lukácsházi üzem története 1995-ben kezdődött, amikor ampullákat, üvegcséket és karpullákat kezdtek gyártani, amelyeket többek között a diabéteszes betegek használnak. Azóta a vállalat folyamatosan növekedett, és ma már évente több milliárd terméket állítanak elő, amelyeket számos gyógyszergyárnak szállítanak, elsősorban az európai piacra.

A koronavírus-járvány idején a cég óriási igénynövekedést tapasztalt, de sikeresen bővítette kapacitásait, és jelentős szerepet vállalt a pandémia elleni küzdelemben. A termékek alapanyaga Németországból érkezik, és a vállalat gyorsan képes ellátni a gyógyszercégeket.

A SCHOTT Hungary Kft. dinamikus növekedését mutatja, hogy 2019-es 20,5 milliárd forintos árbevételükhöz képest 2023-ra már 32,8 milliárd forintot realizáltak. A nemzetközi cég 2023-as pénzügyi évben 899 millió eurós árbevételt ért el, és több mint 1800 ügyféllel dolgozik együtt, köztük a 30 vezető gyógyszergyártó céggel.

Vizi Balázs szerint a magyar gyár sikere abban rejlik, hogy három évtized alatt bebizonyította: képes magas hozzáadott értékű és csúcsminőségű termékeket előállítani. A lukácsházi telephelyen nem jellemző a munkaerőhiány, és a vállalat többféle karrierlehetőséget kínál munkavállalóinak.