Kettős megrázkódtatás várható holnap a Wall Streeten

A Wall Streeten szerdán egy ritka piacmozgató eseménykettősre kell felkészülniük a befektetőknek: délelőtt a májusi fogyasztói árindex (CPI) adatok kerülnek közzétételre, délután pedig a Federal Reserve gazdaságpolitikai bejelentését várják.

Ezek az események önmagukban is jelentős piaci volatilitást okozhatnak, azonban ritkán fordul elő, hogy egy időben történjenek; 2008 óta mindössze 13 alkalommal esett meg ez a kettős esemény, amelyek jelentős hatással voltak a piacokra. A három fő részvényindex – az S&P 500, a Dow Jones Industrial Average és a Nasdaq Composite – átlagosan 0,7%-kal, 0,9%-kal, illetve több mint 1%-kal emelkedett azon a napon, amikor a Fed döntése és a CPI-adatok együttesen jelentek meg.

Dave Sekera, a Morningstar Research Services vezető amerikai piaci stratégája szerint a szerdai ritka esemény ellenére nem feltétlenül várható a szokásosnál nagyobb volatilitás a részvénypiacon. Sekera úgy véli, hogy a volatilitás akkor nőhetne jelentősen, ha Jerome Powell, a Fed elnöke váratlan kijelentéseket tenne sajtótájékoztatóján, vagy ha az inflációs adatok jelentősen eltérnének a várakozásoktól. Azonban kicsi a valószínűsége annak, hogy Powell eltérne a megszokott, kimért kommentárjától, és ha az inflációs adatok a várakozásoknak megfelelően, vagy azoknál jobbak lennének, az pozitív hatással lehet a piaci hangulatra.

A Wall Street Journal által megkérdezett közgazdászok szerint a CPI, amely az amerikaiak által fizetett áruk és szolgáltatások árát méri, májusban csupán 0,1%-kal emelkedhet, ami hét hónapja a legkisebb növekedés lenne, és már a második egymást követő hónapban lassulna az infláció. A változékony élelmiszer- és energiaárakat nem tartalmazó „maginflációs” ráta pedig a prognózisok szerint májusban 0,3%-kal nőhet, szintén a második egymást követő hónapban.

Az inflációadatos napokon tapasztalható volatilitás híre 2022-ből ered, amikor az inflációs adatok elindították a Fed kamatemelési ciklusát, és az S&P 500 átlagosan 1,9%-os elmozdulást mutatott a CPI közzétételének napján. 2023-ban ez a volatilitás mérséklődött, de az év elején még mindig jelentős volt, mivel az S&P 500 és a Nasdaq az elmúlt öt CPI-kiadási napból négyen körülbelül 1%-os elmozdulást mutatott mindkét irányba.

: MarketWatch, Dow Jones Market Data, The Wall Street Journal