Ritka cápa tetemét sodorta partra a tenger Rhode Islandnél

Egy homoki tigriscápa tetemét sodorta partra a tenger Rhode Island államban, Amerikában, amelyet egy járókelő fedezett fel a múlt héten és értesítette az illetékes hatóságokat.

A helyszínre érkező szakértők azonosították az állatot, mint homoki tigriscápát (Carcharias taurus), amely a világ egyik legveszélyeztetettebb fajai közé tartozik. A Természetvédelmi Világszövetség súlyosan veszélyeztetett kategóriába sorolja őket, és populációjuk csökkenőben van, ami közelebb sodorja őket a kihalás szélére. A túlhalászás, a vizek szennyezése és a lassú szaporodási ráta – évente csak egy vagy két utód – mind hozzájárulnak a faj egyedszámának nehezen helyreálló csökkenéséhez. Minden egyes megtalált példány vizsgálata kiemelten fontos a faj aktuális állapotának megértéséhez.

A cápa tetemét június 6-án éjszaka eltávolították a partról, hogy megakadályozzák, hogy a dagály visszasodorja a tengerbe. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal laboratóriumába szállították, ahol a testet lefagyasztották, és később boncolást fognak rajta végezni. A cápa már napok óta halott lehetett, amikor megtalálták, ami megnehezítheti a halál okának megállapítását a vizsgálat során.

A cápa egyébként körülbelül 1 méter hosszú volt, és feltehetően nagyon fiatal, még az egy éves kort sem érte el. A pusztulásának okát egyelőre nem határozták meg.